Pancetta

Maak het onderstaande Kruiden mengsel:

Weeg het vlees en mix de onderstaande percentages van de kruiden in relatie tot het vlees.
Zout 2.4%
Zwarte Peper 1.9%
Bruine suiker 1.1%
Bruine suiker 1.1%
Bruine suiker 1.1%
Cure #2 0.26%
Jeneverbes 0.43%
Laurier blad 0.07%
Nootmuskaat 0.19%
Tijm 0.12%
Knoflook: 2 teentjes per kg

Je hebt een weegschaal nodig die in ieder geval in tienden van grammen kan wegen.

Cure#2 zou je kunnen vervangen door colorozo. Om dezelfde hoeveelheid nitriet te krijgen moet je 10x zoveel gebruiken dus 26 g.Het verschil van de hoeveelheid zeezout aftrekken. In dit geval krijg je dus 26 g Colorozo ipv 24g zeezout per kilo van het recept

Volgens de huidige richtlijnen is de maximale hoeveelheid Nitriet welke gebruikt mag worden in Europa 150 ppm (parts per Million) dit wil dus zeggen dat er maximaal 25 gram Colorozo gebruikt mag worden volgens de Europese richtlijnen! Volgens de Amerikaanse richtlijnen is dit 156 ppm omgerekend is dit 2.496 gram instacure #1.

Hieronder een online calculator om de verhoudingen te berekenen.

Pancetta Calculator
gewicht van het vlees in grammen g
Zeezout g
Bruine suiker g
cure #2 g
Totaal g
Kruiden
Gemalen zwarte peper g
Geplette jeneverbes g
Geplette Laurier g
Gemalen Nootmuskaat g
Gemalen tijm g
Geplette knoflook tenen g

Zorg dat je de Rub goed in alle naden en kieren wrijft, daarna kan het geheel in een Ziplock zak in de koelkast voor minimaal een week.

Keer de zak elke 2 dagen om.

Hierna goed afspoelen en op een donkere en koele plaats hangen.

Nu is het lange wachten begonnen, als het ongeveer 40% gewicht heeft verloren is de transformatie klaar!

Bron: Cured Meats

verdere info met handleiding in het nederlands : Mac's bbqpit.com

Disclaimer: aan deze calculator kunnen geen rechten worden ontleend! Nitrietzout kan je doden, dus lees je in de materie in voordat je met begint met drogen van vlees!