Hoofdmenu

Fuet maken

Gestart door Bart, maart 16, 2016, 11:54:12 AM

Vorige topic - Volgende topic

Bart

Graag had ik zelf fuet gemaakt om mijn droogkast eens ten volle te testen

Hebben jullie soms een succesrecept dat jullie willen delen ?
Samenstelling worst
Kruiden
Welke startcultuur ?
Welke schimmel eventueel
...

Alvast bedankt !


Verzonden met Tapatalk

BertM

Uit het boek "Home production of ....".



Mac

Let wel, die startercultuur is hier niet te krijgen in .NL
Je kan deze wel in Engeland bij sausagemaking kopen (heb ik ook eerder gedaan)
http://www.sausagemaking.org/acatalog/Cultures.html

En wat die schimmel betreft, mijn schimmels (nee, alleen die ik zelf aanbreng  M@D )
Komen heel toevallig ook van een Fuet, welke ik ooit bij de Makro had gekocht.
Dus een klein worstje (met schimmel) kopen, deze lekker opeten, en het vel met de schimmel in stukken knippen, en invriezen.

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

BertM


Citaat van: Mac op maart 16, 2016, 07:40:30 PM
Let wel, die startercultuur is hier niet te krijgen in .NL
Is ook uit een Amerikaans boek...
Maar maakt niet uit welke merk cultuur je gebruikt, gebruik een normale cultuur.
Niet elke auto is een bmw, maar een auto is een auto en op dit niveau maakt het merk niet zoveel uit wat betreft cultuur.


BertM

Bart

Citeer
Niet elke auto is een bmw, maar een auto is een auto

Dan ga ik toch voor een Rolls, lol

Eens gaan praten met mijn slager of eens bij de groothandel voor slagersbenodigheden binnen springen voor die cultuur.


Verzonden met Tapatalk

Ceriel

Citaat van: BertM op maart 16, 2016, 08:12:59 PM
Is ook uit een Amerikaans boek...
Maar maakt niet uit welke merk cultuur je gebruikt, gebruik een normale cultuur.
Niet elke auto is een bmw, maar een auto is een auto en op dit niveau maakt het merk niet zoveel uit wat betreft cultuur.


BertM
"Toevallig" een Opel en een Suzuki op het aanrecht liggen  :-))
Tot zaterdag Bert!
Als het maar droog blijft....

BertM

Zie je Zaterdag!


BertM

Bart

Nu heb ik mijn eerste poging ten berde gebracht, maar heb toch nog een vraagje:

toen mijn vlees gemalen was door de 6 mm plaat zag dit er mooi roze uit. Ik vind het te fijn, maar had dit gedaan op aanraden van mijn leverancier/slager. Ik wou in feite de 8mm nemen.

Eenmaal alle specerijen en "toeslagstoffen" toegevoegd en ik begon te kneden, sloeg de kleur opeens om naar grijs/grauw. Zie ook onderstaande foto's. Is dit normaal ? komt de kleur terug?

Het is mijn allereerste poging, nooit eerder gedaan of gezien. De geur ervan is zalig en hopelijk smaakt hij over 2 maand zoals hij ruikt.




Ceriel

Die kleur komt zeker terug! Succes met je project
Als het maar droog blijft....

Mac

Mooi project Bart.  C00L
Lekker bezig hoor.

Benieuwd naar het verloop

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

Bart

Na een 30h is de schimmelvorming mooi te zien, maar nog net te weinig voor een foto. Het komt goed.


Verzonden met Tapatalk

Bartjeq

Dat grijs grauwe komt volgens mij van het colorozozout en gebeurd bijna tijdens kneden al. Hadden we bij Martijn ook bij de workshop worst maken. Hoort zo...

Bart

Na ongeveer 74h mooie schimmelvorming, merk ik nu ook een soort van draadjes op die er op staan (zie onderaan 2de foto) ??

Nu temperatuur afbouwen naar 12°C en een RLV van 75%





het wachten is aangebroken nu. tot een gewichtsverlies van ongeveer 35%

Mac

Het gaat geweldig Bart  C00L
Top

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

Tjoepie

Zien er nu al goed uit, kan je nagaan als ze gedroogd zijn  :-)))