Charcuterie & Worst

Charcuterie => Charcuterie => Topic gestart door: Bart op maart 16, 2016, 11:54:12 AM

Titel: Fuet maken
Bericht door: Bart op maart 16, 2016, 11:54:12 AM
Graag had ik zelf fuet gemaakt om mijn droogkast eens ten volle te testen

Hebben jullie soms een succesrecept dat jullie willen delen ?
Samenstelling worst
Kruiden
Welke startcultuur ?
Welke schimmel eventueel
...

Alvast bedankt !


Verzonden met Tapatalk
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: BertM op maart 16, 2016, 07:16:48 PM
Uit het boek "Home production of ....".

(https://farm2.staticflickr.com/1544/25717435062_f0fdf6cbd7_c.jpg)
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: Mac op maart 16, 2016, 07:40:30 PM
Let wel, die startercultuur is hier niet te krijgen in .NL
Je kan deze wel in Engeland bij sausagemaking kopen (heb ik ook eerder gedaan)
http://www.sausagemaking.org/acatalog/Cultures.html (http://www.sausagemaking.org/acatalog/Cultures.html)

En wat die schimmel betreft, mijn schimmels (nee, alleen die ik zelf aanbreng  M@D )
Komen heel toevallig ook van een Fuet, welke ik ooit bij de Makro had gekocht.
Dus een klein worstje (met schimmel) kopen, deze lekker opeten, en het vel met de schimmel in stukken knippen, en invriezen.

Mac
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: BertM op maart 16, 2016, 08:12:59 PM

Citaat van: Mac op maart 16, 2016, 07:40:30 PM
Let wel, die startercultuur is hier niet te krijgen in .NL
Is ook uit een Amerikaans boek...
Maar maakt niet uit welke merk cultuur je gebruikt, gebruik een normale cultuur.
Niet elke auto is een bmw, maar een auto is een auto en op dit niveau maakt het merk niet zoveel uit wat betreft cultuur.


BertM
Titel: Fuet maken
Bericht door: Bart op maart 16, 2016, 09:56:37 PM
Citeer
Niet elke auto is een bmw, maar een auto is een auto

Dan ga ik toch voor een Rolls, lol

Eens gaan praten met mijn slager of eens bij de groothandel voor slagersbenodigheden binnen springen voor die cultuur.


Verzonden met Tapatalk
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: Ceriel op maart 16, 2016, 11:05:57 PM
Citaat van: BertM op maart 16, 2016, 08:12:59 PM
Is ook uit een Amerikaans boek...
Maar maakt niet uit welke merk cultuur je gebruikt, gebruik een normale cultuur.
Niet elke auto is een bmw, maar een auto is een auto en op dit niveau maakt het merk niet zoveel uit wat betreft cultuur.


BertM
"Toevallig" een Opel en een Suzuki op het aanrecht liggen  :-))
Tot zaterdag Bert!
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: BertM op maart 16, 2016, 11:24:03 PM
Zie je Zaterdag!


BertM
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: Bart op maart 24, 2016, 08:57:01 PM
Nu heb ik mijn eerste poging ten berde gebracht, maar heb toch nog een vraagje:

toen mijn vlees gemalen was door de 6 mm plaat zag dit er mooi roze uit. Ik vind het te fijn, maar had dit gedaan op aanraden van mijn leverancier/slager. Ik wou in feite de 8mm nemen.

Eenmaal alle specerijen en "toeslagstoffen" toegevoegd en ik begon te kneden, sloeg de kleur opeens om naar grijs/grauw. Zie ook onderstaande foto's. Is dit normaal ? komt de kleur terug?

Het is mijn allereerste poging, nooit eerder gedaan of gezien. De geur ervan is zalig en hopelijk smaakt hij over 2 maand zoals hij ruikt.

(https://farm2.staticflickr.com/1476/25402716763_f735c27189_c.jpg)

(https://farm2.staticflickr.com/1657/25911758212_e0c97a0379_c.jpg)
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: Ceriel op maart 24, 2016, 09:22:06 PM
Die kleur komt zeker terug! Succes met je project
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: Mac op maart 25, 2016, 08:48:19 PM
Mooi project Bart.  C00L
Lekker bezig hoor.

Benieuwd naar het verloop

Mac
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: Bart op maart 25, 2016, 09:02:10 PM
Na een 30h is de schimmelvorming mooi te zien, maar nog net te weinig voor een foto. Het komt goed.


Verzonden met Tapatalk
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: Bartjeq op maart 25, 2016, 10:48:54 PM
Dat grijs grauwe komt volgens mij van het colorozozout en gebeurd bijna tijdens kneden al. Hadden we bij Martijn ook bij de workshop worst maken. Hoort zo...
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: Bart op maart 27, 2016, 03:00:36 PM
Na ongeveer 74h mooie schimmelvorming, merk ik nu ook een soort van draadjes op die er op staan (zie onderaan 2de foto) ??

Nu temperatuur afbouwen naar 12°C en een RLV van 75%

(https://farm2.staticflickr.com/1493/25464402693_126ae688f3_c.jpg)

(https://farm2.staticflickr.com/1561/26041065566_6e68b0484a_c.jpg)

het wachten is aangebroken nu. tot een gewichtsverlies van ongeveer 35%
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: Mac op maart 27, 2016, 07:18:49 PM
Het gaat geweldig Bart  C00L
Top

Mac
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: Tjoepie op maart 28, 2016, 03:54:38 PM
Zien er nu al goed uit, kan je nagaan als ze gedroogd zijn  :-)))
Titel: Re: Fuet maken
Bericht door: Ceriel op april 08, 2016, 09:37:37 PM
Bij mij hangen ze ook te drogen, met beduidend minder schimmelvorming... Spannend!