Charcuterie & Worst

Charcuterie => Beginners gedeelte => Topic gestart door: Evert op april 27, 2016, 11:34:28 AM

Titel: Ready 4 takeoff
Bericht door: Evert op april 27, 2016, 11:34:28 AM
Het gaat er dan echt van komen, vleesmolen met hoorntjes aangeschaft (instapmodel via Link naar webshop (http://www.natuurlijkerleven.eu/vleesmolen-nat-010) )
Ook al is de verleiding groot, ik ga niet meteen bergen worst maken, wil eerst wat experimenteren.
Wat braadworstje, beetje droge worst nu het nog kan met de temperatuur.
Lijkt me handig om te beginnen met basis samenstellingen.
Ik denk dat ik begin met een kilo of 4 ~ 5 vlees, eerst snippers maken en dan verdelen voor het eindresultaat?
Of eerst de hele bende malen en dan verdelen?

Ik ga jullie natuurlijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
GRTZ
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: BertM op april 27, 2016, 11:50:06 AM
4-5 kilo is al een hele berg hoor,Evert!
Zeker als je net begint zou ik niet te veel in 1 keer maken aangezien je nog niet de routine hebt.
Begin met een simpel knoflook of venkel worstje, altijd goed.

En altijd goed koud werken, dus snippers eerst in de vriezer.

Succces!
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Mac op april 27, 2016, 01:51:41 PM
Wat Bert zegt Evert  :-)L
Enehhh........je moet nog lekkere plaatjes maken voor ons ook hè  W!nk

Suc6

Mac
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Ceriel op april 27, 2016, 02:18:54 PM
Succes Evert.
Als je worst gaat maken met dezelfde vlees-vet verhouding zou ik alle vlees malen en dan in porties verdelen.
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Evert op mei 01, 2016, 07:58:05 PM
(http://i1085.photobucket.com/albums/j421/evert2802/20160501_110734_zpsxerm6uj8.jpg) (http://s1085.photobucket.com/user/evert2802/media/20160501_110734_zpsxerm6uj8.jpg.html)
(http://i1085.photobucket.com/albums/j421/evert2802/20160501_150806_zps3pbqeevu.jpg) (http://s1085.photobucket.com/user/evert2802/media/20160501_150806_zps3pbqeevu.jpg.html)
(http://i1085.photobucket.com/albums/j421/evert2802/20160501_154440_zpsbpyuwicw.jpg) (http://s1085.photobucket.com/user/evert2802/media/20160501_154440_zpsbpyuwicw.jpg.html)
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Evert op mei 01, 2016, 07:58:29 PM
(http://i1085.photobucket.com/albums/j421/evert2802/20160501_154934_zpsx48pb2jv.jpg) (http://s1085.photobucket.com/user/evert2802/media/20160501_154934_zpsx48pb2jv.jpg.html)
(http://i1085.photobucket.com/albums/j421/evert2802/20160501_184105_zpsv9fxwd90.jpg) (http://s1085.photobucket.com/user/evert2802/media/20160501_184105_zpsv9fxwd90.jpg.html)
(http://i1085.photobucket.com/albums/j421/evert2802/20160501_184120_zpsmgj19imc.jpg) (http://s1085.photobucket.com/user/evert2802/media/20160501_184120_zpsmgj19imc.jpg.html)
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Evert op mei 01, 2016, 07:59:23 PM
Vandaag voor de eerste keer worst gemaakt.
Twee soorten braadworst en een kilootje droge worst, de helft van de droge krijgt nu een beuken rookje en mag straks aan het spijkertje bij de broertjes en zusjes.
Ik hoop dat de temperatuur in de schuur komende week laag genoeg blijft.
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Tjoepie op mei 01, 2016, 09:30:05 PM
zien er goed uit!!
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Mac op mei 02, 2016, 07:15:30 PM
Lekker bezig Evert  :-)

(Maar ik ga mij wel een beetje zorgen maken om de temperatuur richting eind van de week)  :-)L

Suc6

Mac
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Bart op mei 02, 2016, 08:15:21 PM
Citaat van: Mac op mei 02, 2016, 07:15:30 PM
Lekker bezig Evert  :-)

(Maar ik ga mij wel een beetje zorgen maken om de temperatuur richting eind van de week)  :-)L

Suc6

Mac

is goed voor de fermentatie  M@D
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Evert op mei 08, 2016, 08:21:34 PM
Na 7 dagen geen ongewenste kleuren te zien en ze voelen hard.
Had er afgelopen week een hard hoofd in maar misschien gaat het toch nog goed komen.
(http://i1085.photobucket.com/albums/j421/evert2802/20160508_200941%201_zps24kqib7z.jpg) (http://s1085.photobucket.com/user/evert2802/media/20160508_200941%201_zps24kqib7z.jpg.html)
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: BertM op mei 09, 2016, 08:24:30 AM
Ziet er goed uit!
Als ze ooknog goed ruiken dan zit je goed.
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Mac op mei 09, 2016, 01:34:04 PM
Top Evert.
Zien er veel belovend uit. C00L

Mac
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Tjoepie op mei 09, 2016, 08:39:06 PM
Zien er inderdaad heel mooi uit!!
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Evert op mei 11, 2016, 08:55:20 PM
Collega's,
Na 11 dagen heb ik er eentje aangesneden, ben bang dat dit niet meer goed komt.
Hij stinkt zeker niet (ruikt zelfs goed) maar binnen is ie nog zacht terwijl de buitenkant mooi droog en rood is.
Misschien toch een beetje te warm gestart.
Moet ik meer geduld hebben of direct in vuilnisbak?
(http://i1085.photobucket.com/albums/j421/evert2802/20160511_204406_zpspqztze4f.jpg) (http://s1085.photobucket.com/user/evert2802/media/20160511_204406_zpspqztze4f.jpg.html)
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: BertM op mei 11, 2016, 10:55:39 PM
Aiiii..

Het ziet er naar uit dat door het (Harde) drogen de buitenkant is dichtgeslagen.
Daardoor kan het vocht van de binnenkant er niet meer uit, je kunt het zien doordat de binnenkant grijs is.
Laat je ze langer hangen dan zal de binnenkant wegrotten......

Om dit te voorkomen zou je de volgende keer elke dag er wat gedistilleerd water op kunnen spuiten.

Denk dat het gewoon te warm is geweest en misschien iets te veel tocht langs de buitenkant.

Helaas enkele reis Kliko en weer opnieuw proberen, overkomt ons allemaal, kijk maar eens in mijn vitrine  :-((:
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: chckstrk op mei 11, 2016, 11:25:45 PM
Hmm even aanhaken in dit topic... Heb ook harde worsten hangen, die wat bruinig aan de binnenkant zijn. Geur en smaak is nog goed. Toch richting prullenbak?
(http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160511/9641ad73a7347eb3bd7bf3df11f76f5b.jpg)


Sent from my iPhone using Tapatalk
Titel: Ready 4 takeoff
Bericht door: BertM op mei 12, 2016, 07:22:08 AM
Ligt eraan hoe lang ze hangen, Chuck.
Op de foto van Evert zie je duidelijk een droogrand aan de buitenkant die verhinderd dat de worst verder droogt.
Bij dit soort kleine worstjes is het belangrijk dat ze niet te snel drogen, want dan slaat de buitenkant dicht, dus vochtig houden met een plantenspuit zodat de binnenkant ook kan drogen. Ook de luchtstoom mag niet te hoog zijn, dit geeft ook uitdroging.
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: chckstrk op mei 12, 2016, 06:45:33 PM
Deze hing zes dagen. Ze hangen in de trapkast, temperatuur zal zo rond de 18-22 graden schommelen, en weinig luchtstroom. Het viel me op dat de buitenkant mooi rood was, maar de binnenkant toch wat bruinig is.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Titel: Re: Ready 4 takeoff
Bericht door: Mac op mei 12, 2016, 07:12:20 PM
In beide gevallen lijkt het mij verstandig om deze te dumpen.
Bij twijfel altijd wegdoen vind ik.

Ik denk ook dat ook de buitenkant is dichtgeslagen.
Je ziet op het plaatje van Evert duidelijk de buitenste donkere rand.
Als ze eerder waren aangesneden, waren ze misschien nog te redden geweest, door ze in het vacuüm te verpakken, en dan nog 1 of 2 weken het vocht de kans te geven zich her te verdelen.

Bij Chuck is minder goed een rand te zien, maar het beeld ziet er verder wel vergelijkbaar uit.

Nu beginnen ze te rotten, en zou ik geen enkel risico nemen.
Jammer, maar het gaat niet altijd goed helaas.

Mac