Charcuterie & Worst

Charcuterie => De Vitrine => Topic gestart door: Ceriel op februari 03, 2016, 07:17:42 PM

Titel: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op februari 03, 2016, 07:17:42 PM
De eerste droogkastlading: duckproscuitto, droge metworst en een pancetta (tnx Mac  W!nk)
(http://i983.photobucket.com/albums/ae320/cschuirink/Droogkast/IMG_3850_zpsavvu2eye.jpg) (http://s983.photobucket.com/user/cschuirink/media/Droogkast/IMG_3850_zpsavvu2eye.jpg.html)

(http://i983.photobucket.com/albums/ae320/cschuirink/Droogkast/IMG_3861_zpsu6ahuewo.jpg) (http://s983.photobucket.com/user/cschuirink/media/Droogkast/IMG_3861_zpsu6ahuewo.jpg.html)

(http://i983.photobucket.com/albums/ae320/cschuirink/Droogkast/IMG_3829_zpsdbcmgyzf.jpg) (http://s983.photobucket.com/user/cschuirink/media/Droogkast/IMG_3829_zpsdbcmgyzf.jpg.html)
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op februari 03, 2016, 07:18:00 PM
(http://i983.photobucket.com/albums/ae320/cschuirink/Charcuterie/IMG_3962_zpsbfvhmskd.jpg) (http://s983.photobucket.com/user/cschuirink/media/Charcuterie/IMG_3962_zpsbfvhmskd.jpg.html)

(http://i983.photobucket.com/albums/ae320/cschuirink/Charcuterie/IMG_3964_zpsgowpwov0.jpg) (http://s983.photobucket.com/user/cschuirink/media/Charcuterie/IMG_3964_zpsgowpwov0.jpg.html)

(http://i983.photobucket.com/albums/ae320/cschuirink/Charcuterie/IMG_3966_zpstgjsn7f8.jpg) (http://s983.photobucket.com/user/cschuirink/media/Charcuterie/IMG_3966_zpstgjsn7f8.jpg.html)
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: BertM op februari 03, 2016, 07:22:21 PM
Lekkerrrr

Hoe lang heeft de metworst gedroogt in je kast? Heb er sinds Zaterdag ook 7 in de kast hangen  :-)))
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op februari 03, 2016, 07:32:11 PM
En de inhoud op dit moment:
(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/IMG_4325_zpsmywhzg7o.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/IMG_4325_zpsmywhzg7o.jpg.html)

Bovenin chorizo, en dan nog een guanciale, een speenvarken pootham en een coppa.
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op februari 03, 2016, 07:36:49 PM
Citaat van: BertM op februari 03, 2016, 07:22:21 PM
Lekkerrrr

Hoe lang heeft de metworst gedroogd in je kast? Heb er sinds Zaterdag ook 7 in de kast hangen  :-)))
3 weken, van 31-10 tot 22-11
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: BertM op februari 03, 2016, 08:04:24 PM
Lijkt er meer op, Martijn had het over 8 weken, leek me ook al zo lang
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Mac op februari 03, 2016, 09:04:24 PM
Hele mooie inhoud Ceriel C00L
Prachtig om te zien.

Mac
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Mac op februari 03, 2016, 09:06:54 PM
Ik had de vorige een week of 5 tot 6, maar deze waren té droog.
Ik gaat die van mij ook maar een weekje of 3 drogen deze keer.

maarehh, wat benne dat voor worstjes bovenin Ceriel ?

Mac
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: BertM op februari 03, 2016, 09:09:27 PM

Citaat van: Mac op februari 03, 2016, 09:06:54 PM

maarehh, wat benne dat voor worstjes bovenin Ceriel ?

Staat er bij, chorizo... Lekker!


BertM
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op februari 03, 2016, 09:47:05 PM
Chorizo (workshop-recept). Ze hangen er nu ruim een week. Zit nog te twijfelen of ik de schimmel eraf moet wassen.

Advies? Het is (nog) een witte poederachtige schimmel
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Mac op februari 03, 2016, 09:48:25 PM
CiteerStaat er bij, chorizo... Lekker!

Ehhhhh.......ik ga maar naar bed   Y@wn

Ma....c  Zzz
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: BertM op februari 04, 2016, 06:59:58 AM

Citaat van: Ceriel op februari 03, 2016, 09:47:05 PM

Advies? Het is (nog) een witte poederachtige schimmel
De witte poederachtige kan op zich geen kwaad dus het is aan jouw de keuze of je het op je worst wil hebben of niet.


BertM
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Mac op februari 04, 2016, 09:19:10 PM
Ik zou het nog ff lekker aankijken denk ik.
Starterscultuur gebruikt ?

Mac
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: BertM op februari 04, 2016, 10:07:51 PM
Citaat van: Mac op februari 04, 2016, 09:19:10 PM
Starterscultuur gebruikt ?

Neem aan dat workshop recept het V&R recept is. Martijn gebruik daar nooit startercultuur voor
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op februari 04, 2016, 10:21:33 PM
Citaat van: BertM op februari 04, 2016, 10:07:51 PM
Citaat van: Mac op februari 04, 2016, 09:19:10 PM
Starterscultuur gebruikt ?

Neem aan dat workshop recept het V&R recept is. Martijn gebruik daar nooit startercultuur voor
Klopt, heb er al eerder een paar gedroogd. Hier kwam geen schimmel op, wel goed te eten  W!nk
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op februari 06, 2016, 10:04:51 AM
Toch de worstjes maar even afgeborsteld, er kwam wat pluis op
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Mac op februari 09, 2016, 05:13:15 PM
Vandaag ook ff de status gecontroleerd, en ook hier een paar kleinen pluisjes.
Heb ze ook weggehaald.

Mac
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op februari 09, 2016, 07:33:29 PM
En toen zagen ze er zo uit:

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/IMG_4367_zps00cngtan.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/IMG_4367_zps00cngtan.jpg.html)
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op februari 09, 2016, 07:36:43 PM
Ook de guanciale  versneden, na 3 weken in de kast. Slechts 12% afgevallen. Vanavond gegeten bij de pasta carbonara, HEERLIJK!

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/IMG_4354_zps0ldwyv1z.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/IMG_4354_zps0ldwyv1z.jpg.html)

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/IMG_4361_zpschj2ygua.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/IMG_4361_zpschj2ygua.jpg.html)
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Mac op februari 09, 2016, 07:54:37 PM
Mm Mm Mm lekkah Ceriel  C00L

Mac
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Abraham op februari 09, 2016, 08:55:35 PM
Mooi!
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op februari 18, 2016, 09:08:24 PM
Vandaag de coppa aangesneden, gemaakt bij Vuur&Rook tijdens een workshop 31-10-2015.
40% gewichtsverlies na 7 weken droogkast. Helaas was het varkensvel er zo af te halen. Even aangesneden, geproefd en goed bevonden. De gebruikte kruiden, mn kaneel, zijn goed terug te proeven. Nu de rest in het vacuum om het (kleine) droograndje weg te poetsen.

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/IMG_4457_zpsfbtb9uuf.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/IMG_4457_zpsfbtb9uuf.jpg.html)

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/IMG_4468_zpsfvwaybxv.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/IMG_4468_zpsfvwaybxv.jpg.html)

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/IMG_4471_zpshzx3nm0z.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/IMG_4471_zpshzx3nm0z.jpg.html)
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Mac op februari 18, 2016, 09:35:06 PM
Zeg nou zelf Ceriel, ziet dat er niet prachtig uit  C00L
Ondanks wat hindernissen toch een geslaagd project.
Mooi man.

Mac
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Jorieke op februari 18, 2016, 09:48:25 PM
Dat ziet er allemaal heerlijk uit zeg!
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: BertM op februari 18, 2016, 10:33:37 PM
Toch wel 2 keer geproefd, Ceriel ?  :-)L
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Tjoepie op februari 19, 2016, 12:12:33 AM
Ziet er heel mooi uit! Lekker hoor!
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Abraham op februari 19, 2016, 01:40:19 AM
Mooi Ceriel. De mijne moet nog even om de 40% te bereiken..
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op maart 24, 2016, 09:37:03 PM
En weer 2 stukjes klaar, naegelholt en een eendeborstje:

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/BC8648C2-DC78-454F-8EB2-8B8A718A2E01_zpscn9k6hoo.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/BC8648C2-DC78-454F-8EB2-8B8A718A2E01_zpscn9k6hoo.jpg.html)

Proces is goed verlopen, de volgende krijgt meer zout en iets meer nootmuskaat en witte peper.

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/IMG_4732_zps7xnu4aiz.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/IMG_4732_zps7xnu4aiz.jpg.html)

De eendenborst dit keer verder laten drogen dan de eerste keer. Smaak is weer goed.... W!nk
Lekker op een stukje brood, de coppa ook trouwens
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Camiel de Barbecueman op maart 25, 2016, 04:39:26 PM
ja hoor, vocht op mijn toetsenbord..... ziet er super uit Ceriel  :-)))
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Mac op maart 25, 2016, 08:49:30 PM
Lijkt mij erg lekker Ceriel.
Top man  C00L

Mac
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: BertM op maart 25, 2016, 11:11:51 PM
Naegelholt was wel lekker!



BertM
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op april 08, 2016, 09:17:47 PM
Deze week begonnen met mijn eerste gefermenteerde worst met eigen gekweekte schimmel.
Het fuet-recept gebruikt uit http://www.charcuterie-worst.nl/forum/index.php/topic,154.0.html.

Velletje van een commerciele fuet een dag in afgekookt water met wat suiker gelegd, en hiermee de verse worst bestreken.
Droogkast op de fermenteerstand:

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/401BB2F2-C662-49BA-A6E4-A91F0A789FDC_zpsefpkdjtl.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/401BB2F2-C662-49BA-A6E4-A91F0A789FDC_zpsefpkdjtl.jpg.html)

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/F5127FE5-990D-4D14-A150-1033CD649F5D_zpswfzbnxbq.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/F5127FE5-990D-4D14-A150-1033CD649F5D_zpswfzbnxbq.jpg.html)

Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op april 08, 2016, 09:18:12 PM
En na 3 dagen:

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/IMG_4758_zpslzlbvezi.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/IMG_4758_zpslzlbvezi.jpg.html)

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/IMG_4759_zpstebhn2cb.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/IMG_4759_zpstebhn2cb.jpg.html)
Inmiddels het klimaat in de kast gewijzigd in 13C/75%RV en afwachten  0:-)
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Bart op april 08, 2016, 11:27:59 PM
Mooi gedaan !
Ik heb reeds na 14 dagen 37-42 % gewichtsverlies, maar worsten zijn nog te nat, dus verder drogen.
Ik had dan ook tamelijk wat vocht toegevoegd.

Schimmel was bij me na het einde van het fermenteren volgroeid en nadien niks meer bijgekomen. Vandaag eerste worst eens aangesneden, smaak zit goed (iets te zout) maar moet nog "rijpen", uitzicht is te fijn gemalen, maar dat lag aan de molen die zijn werk niet goed gedaan heeft.

ik heb toch een ietwat ander recept gebruikt. Denk dat de zoute smaak ook komt doordat ik colorozo gebruikt heb ipv cure#2
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Mac op april 09, 2016, 09:02:39 AM
CiteerDenk dat de zoute smaak ook komt doordat ik colorozo gebruikt heb ipv cure#2

Als het goed is, zou je vrijwel hetzelfde zout niveau met zowel Cure#2, als met colorozo moeten hebben.
Als je het nu al te zout vind, zal het alleen maar zouter worden, immers er zal nog wel vocht uit de Fuet verdwijnen, maar geen zout.

Hoeveel procent zout had je toegevoegd Bart ?

Mac
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op mei 29, 2016, 12:00:39 AM
Helaas afscheid moeten nemen van de fuet.... :-((:
Kleur was niet mooi rood, schimmel bleef er niet op en PH was te hoog.
Ik vermoed dat er bij het fermenteren iets mis gegaan is, ga het zeker nog een keer proberen!
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: BertM op mei 29, 2016, 10:43:05 AM
Jammer... Welke PH had hij? Dit moet wel redelijk snel dalen.
Voor schimmel moet je wel een redelijk hoge rv hebben, ben je na het fermenteren meteen naar 75% gegaan?
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Mac op mei 31, 2016, 09:15:52 PM
Oh echt  :-)L
Jammer Ceriel, maar beter wegdoen, dan  X:-(

Mac
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op juni 04, 2016, 08:22:55 AM
Citaat van: BertM op mei 29, 2016, 10:43:05 AM
Jammer... Welke PH had hij? Dit moet wel redelijk snel dalen.
Voor schimmel moet je wel een redelijk hoge rv hebben, ben je na het fermenteren meteen naar 75% gegaan?
De PH zat op 7 aan het eind van de droogtijd. We hebben er wel van geproefd, maar zowel de structuur als de smaak was niet goed (genoeg). Ook bleef de schimmel niet intact....
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: BertM op juni 04, 2016, 08:29:32 AM
Is idd te hoog.
Vreemd, aangezien je wel 3 dagen hebt gefermenteerd. Volgende keer meteen naar de fermentatie meten wat de PH is.
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op april 16, 2017, 12:13:58 PM
Coppa traditionale

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/IMG_6462_zpswsqqwfwe.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/IMG_6462_zpswsqqwfwe.jpg.html)

(http://i1194.photobucket.com/albums/aa378/BackcornerBBQ/Charcuterie/IMG_6463_zpsaghdsird.jpg) (http://s1194.photobucket.com/user/BackcornerBBQ/media/Charcuterie/IMG_6463_zpsaghdsird.jpg.html)

Prettige paasdagen allemaal!
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: BertM op april 16, 2017, 07:22:56 PM
Ziet er goed uit!
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Mac op april 17, 2017, 09:12:25 PM
Prachtig Ceriel  L0ve
Hoe lang gehangen, en hoeveel vochtverlies ?

Mac
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Ceriel op april 19, 2017, 08:57:22 PM
Citaat van: Mac op april 17, 2017, 09:12:25 PM
Prachtig Ceriel  L0ve
Hoe lang gehangen, en hoeveel vochtverlies ?

Mac
8 november in de kast, half maart in vacuüm gedaan. Vochtverlies zal rond de 40% geweest zijn, op het eind niet meer gewogen.
Titel: Re: Ceriel's vitrine
Bericht door: Tjoepie op april 20, 2017, 12:56:02 PM
Wauw! Ziet er heel mooi uit!!