Heb nu 2 weken Neagelholt in de droger hangen. Ging eerste week goed. Maar nu laatste 4 dagen iedere keer schimmel verwijderen. Komt dit misschien door het broeierige weer? En hoe houd ik dit weg?
afnemen met een 50/50 % mengsel van azijn en water.
Wat is de temperatuur/luchtvochtigheid?
Schimmelgroei komt voor bij een hogere luchtvochtigheid
Bert
Yep, ook mijn gedachte.
luchtvochtigheid meten, en kijken of je deze een beetje kan verlagen. (ergens tot rond de 70%-75%)
Mac
Vochtigheidsgraad is ca 70% temp is 14.5-15.5 graden. Diverse keren met azijn of wijn schoon gemaakt. Maar komt iedere keer weer terug. De coppa die er naast hangt heeft nergens last van..
Is het schimmel of is het zout? Kun je een foto plaatsen?
Waarden zijn goed, dus daar ligt het niet aan.
Nee, is geen zout. Is van die witte harige schimmel
Waar meet je de RV mee? heb je nog een tweede meter?
Neig toch naar hoge vochtigheid, maar zet je temperatuur eens 2 graden lager.
Heb je een ventilator in de kast?
Denk het ook nu. De aangezogen lucht is vochtiger dan de ingestelde. En heb er geen droger in zitten. Kan hem helaas niet koeler zetten. Maar gewoon regelmatig schoonmaken denk ik tot het vlees droog genoeg is of de lucht vochtigheid buiten is afgenomen. Ben alleen bang dat de schimmels smaak afgeven. Of valt dat wel mee?
Zet ventilator eens uit, gewoon 1x per dag de deur even openen en kijk eens of het dan beter gaat.
Wat voor soort kast / droger heb je Carel ?
Een koelkast, of een klimaatkast ?
Mac
Een omgebouwde koelkast.
Zal de schimmel de smaak beïnvloeden als hij zo vaak terug komt?
Zal de azijn van het schoonmaken het vlees beïnvloeden?
De schimmel zal de smaak niet veranderen. Witte schimmel is in principe niet zo erg.
Gisteren stukje van rand van Neagelholt afgesneden. Maar is compleet zoutloos door schimmel er afwassen. Dacht zelf hem weer even in pekelwater op te zouten. Hebben jullie nog andere ideeën?
Snap je niet carel:
Je hebt je naegelholt voor een aantal weken in een zoutbad gehad en hem daarna te drogen gehangen?
Nu heb je er iets afgesneden, hoe lang heeft hij gehangen, en heb je het geproefd?
Waarom wil je hem opnieuw zouten, zout is idd een conservering, maar helpt niet tegen schimmels. Door het pekelen trekt het zout in het vlees, het afnemen van de buitenkant verwijderd niet het zout IN het vlees, alleen dat aan de buitenkant.
Door het opnieuw in water leggen breng je er weer vocht in en is het drogen teniet gedaan, nog afgezien van het feit dat ik niet weet hoe het product er na het pekelbad uitziet.
Hoeveel zout heb je gebruikt de eerste keer?
Hoe gaat het drogen? Hoe voelt hij aan? Hoeveel gewicht is hij kwijt?
Plaats eens een foto, dit geeft toch een beter beeld.
Was idd alleen de buitenkant die compleet zoutloos is geworden. Van binnen is hij wel ok. Wil hem volgende wel iets zouter hebben. Had 22gr/kg zout gebruikt. Hij is nu ongeveer 30% kwijt. Geen idee hoe ik een foto bijvoeg
bij droge producten zit ik tussen de 2,5 en 3,5% zout.