Charcuterie & Worst

Charcuterie => Beginners gedeelte => Topic gestart door: steef op juli 09, 2018, 07:36:31 AM

Titel: vet en droging
Bericht door: steef op juli 09, 2018, 07:36:31 AM
Hoi! daar ben ik weer.  0:-)
de worst hangt nou zo'n 6 weken in de kast, ( 1 week fermenteren en 5 drogen )

FOTO:
(https://i.gyazo.com/20b6132013328305aed312ab0c462f83.png)

De bovenste chorizo is best wel heel hard,  ( 100% varkensschouder op de 5 mm plaat )
De onderste venkelsalami is nog steeds heel zacht ( 70% varkens schouder en 30 % rugvet beide op de 5 mm plaat )

Is dit normaal? moet die vette gewoon langer drogen of blijft die zacht omdat er geen water in vet zit?
of is het vet en vlees te veel vermengd en te fijn?
Titel: vet en droging
Bericht door: BertM op juli 09, 2018, 07:50:08 PM
Hoeveel gewicht zijn ze kwijt?
Vet heb je idd nodig en 70/30 is op zich goed.
Maar ze zien er uit of je ze door een heel fijne plaat hebt gehaald.
Vet zal idd niet verder indrogen.
Misschiien was je schouder ook erg vet?
Titel: Re: vet en droging
Bericht door: steef op juli 09, 2018, 10:04:49 PM
ben vergeten te wegen  L:-)
Titel: Re: vet en droging
Bericht door: BertM op juli 10, 2018, 08:50:27 PM
Meten is weten..
Vochtverlies rond 35-40%
Titel: Re: vet en droging
Bericht door: steef op juli 11, 2018, 10:39:29 AM
 :-XX  ja ik snap dat het niet handig was niet te wegen maar ....

Dit waren allemaal niet echt een antwoord op mijn vragen.
de schouder was niet super vet ( zelfde gebruikt voor de chorizo )

ik laat ze nog wel een maandje hangen, kijken wat er gebeurt.
Titel: Re: vet en droging
Bericht door: BertM op juli 11, 2018, 10:49:25 AM
Denk dat de eerste te lang heeft gehangen voor de dikte ( die doen bij mij ongeveer 3 weken)

De 2de heeft waarschijnlijk te veel vet aangezien een schouder ook vaak al 20% vet heeft. Zou de volgende batch met iets minder vet maken. Deze zal na deze 6 weken niet veel meer indrogen, maar dat kun je door het gewicht te meten controleren.

Hoop dat dit wel je vraag beantwoord
Titel: Re: vet en droging
Bericht door: steef op juli 11, 2018, 09:22:11 PM
dank, dat dacht ik zelf ook al.
Ze waren in het begin even dik trouwens, runderdarm 40/43

Titel: Re: vet en droging
Bericht door: steef op juli 12, 2018, 01:13:16 PM
Meneer wild vleesch zei dat de darm ook aan de binnenkant kan dicht slaan door vet.
Titel: Re: vet en droging
Bericht door: BertM op juli 13, 2018, 03:56:31 AM
Daar heeft Paul ook een punt.