Hoofdmenu

Recente berichten

#21
Charcuterie / Zakeind kopen
Laatste bericht door FlipBastiaan - augustus 11, 2022, 07:30:29 PM
Hallo, ik ben dol op salami in een Zakeind. Op coppa. Maar ik moet (incl verzenden ) € 15.- betalen voor een stuk. Daar maak ik wel drie salami's van maar vind dit nog erg duur. Is er een ander adres waar ik er wat meer kan kopen tegen een redelijke prijs ? Hoe doe jullie dat ?

Flip

#22
Stel je voor / Voorstellen
Laatste bericht door FlipBastiaan - augustus 11, 2022, 07:24:39 PM
Hoi. Ik heet Flip en ben een enorme die het delver, ook in de keuken.

Nu maak ik Chili-olie, kimchi en ook allerlei worst. Vooral droge worst in eigen gebouwde droogkast. Salami en copo en zo.
Ik woon in een voormalig klooster in de buurt van nijmegen.
#23
Charcuterie / Re: Colorozo zout gelinkt aan ...
Laatste bericht door BertM - juli 25, 2022, 12:46:07 PM
Alles is slecht als je er teveel van eet.
#24
Charcuterie / Colorozo zout gelinkt aan darm...
Laatste bericht door KarmeFrank - juli 13, 2022, 02:16:28 PM
Wat moeten we hier nu mee en is dit betrouwbaarder dan wat de WHO zegt?
https://www.theguardian.com/world/2022/jul/12/charcuterie-link-colon-cancer-confirmed-french-authorities
#25
Stel je voor / Re: even voorstellen
Laatste bericht door BertM - april 21, 2022, 08:04:20 AM
Welkom hier Nyckle!
#26
Stel je voor / even voorstellen
Laatste bericht door nyckle - april 13, 2022, 05:35:46 PM
Ik zal me even voorstellen.
Mijn naam is Nyckle. Ik woon in Schurega, Friesland.
Daar ik jaag, heb ik geregeld behoorlijk wat ganzenvlees. Het is moeilijk om de dieren aan de man te krijgen. Dus moest er een andere manier worden gevonden om er iets lekkers van te maken.
Gehakt maken en worst.

Maar er zijn natuurlijk nog meer lekkere dingen te bedenken. Experimenteren is ook leuk.
Zo wil ik zeker eens gaan experimenteren met het roken op turf. Hele volksstammen moeten spek hebben gegeten, gerookt op turf. Turf was de meest gebruikte brandstof en heeft Nederland behoorlijk op z'n kop gezet.

Nu probeer ik mijn rookkast onder controle te krijgen. Het is een behoorlijke klus om de temperatuur tussen de 17 en 20 graden te houden.
Als de problemen me boven het hoofd groeien, roep ik wel.

Nyckle
#27
Stel je voor / Re: Hallo allemaal,
Laatste bericht door BertM - april 10, 2022, 07:17:41 PM
Welkom Kees!

Waar het tellen al niet goed voor kan zijn

Groeten,
Bert
#28
Stel je voor / Hallo allemaal,
Laatste bericht door schipperkees - april 07, 2022, 10:38:10 PM
Tijdens het tellen van reewild bleek mijn mede-teller actief te zijn met charcuterie. Het  werd een inspirerende avond, en we telden ook nog behoorlijk wat reeën. Na afloop kreeg ik een paar droge worstjes mee naar huis, en een stuk lardo.

Zelf maak ik wel eens wat gerookt spek, gekookte ham voor bij de asperges (ze zijn er bijna bij mijn buurman), wat verse worst. Daarnaast soms rauwmelkse halfzachte kaasjes, bak ik mijn eigen brood, en houd ik bijen.
Alles van het dier wil ik gebruiken, van kop tot kont.

Vandaag sneed ik die lardo flinterdun (hoe deden de Romeinen dat zonder snijmachine) en legde ik die plakjes op warme Flammkuchen, zo uit de oven. De lardo smolt bijkans weg.  Godenspijs!

Ik hoorde van deze site, en denk dat ik hier veel ideeën op kan doen.

Groet,
Schipperkees.
#29
Verse producten / rookworst
Laatste bericht door BertM - maart 11, 2022, 10:17:51 PM
Ingrediënten

0,5 kg doorregen rundvlees (80-20)
0,5 kg kinnebak (60-40)
100 ml water

Hulpstoffen per kg:

3 gr. Witte peper,
1 gram foelie,
0,5 gram gember
17 gram colorozo zout
Eventueel 2 gram fosfaat voor de binding.

Bereiding

Vers rundvlees en kinnebak verkleinen door de 3mm plaat en vermengen met hulpstoffen en water tot goede binding.
Afvullen in goed uitgewaterde varkensdarmen
Nacht doorkleuren in koeling of 3 uur rijpen op 30° C met 95% R.V.
Kort en snel aandrogen 50°C gedurende ongeveer 15 minuten
Zo koud mogelijk roken, aansluitend garen en voorwellen.

Tips

Verwerk absoluut geen vacuüm rundvlees, daar het ontstane melkzuur de binding tegenwerkt.
Zorg ook altijd voor verse kinnebak, daar het malen van bevroren spek vetafzetting veroorzaakt.
Water de darm goed uit
#30
Stel je voor / Re: Voorstellen
Laatste bericht door BertM - februari 17, 2022, 11:59:58 AM
Welkom Richard.

De FB groep en dit forum dienen hetzelfde doel alleen wordt FB meer bezocht.
Hier staan meer dingen die je verder helpen en in groepen ingedeeld.
Heb je vragen of wil je bijdragen, je bent meer dan welkom.

Bert