Auteur Topic: Tjoep's vitrine  (gelezen 31478 keer)

Mac

  • Administrator
  • Fermentor
  • *****
  • Berichten: 642
    • Mac's BBQ Pit
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #45 Gepost op: juni 29, 2016, 09:24:29 pm »
Zien er superstrak uit Tjoep  C00L

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

BertM

  • Administrator
  • Charcutier
  • *****
  • Berichten: 1155
    • Charcuterie&Worst
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #46 Gepost op: juni 29, 2016, 10:33:00 pm »
dat lust ik wel   :-)))

Tjoepie

  • Worstmaker
  • ***
  • Berichten: 425
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #47 Gepost op: juni 30, 2016, 09:21:18 am »
Ja, was wel tevreden over het resultaat.
Het is met een stopbus wel echt veel makkelijker om mooie gelijkmatige worstjes te krijgen dan met een gehaktmolen.

Tjoepie

  • Worstmaker
  • ***
  • Berichten: 425
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #48 Gepost op: juli 29, 2016, 12:08:16 pm »
Gisteren een eendenborst in het zout gelegd en die gaat vanmiddag in de droogkast voor een duck prosciutto. Ik zal vanmiddag even fotootjes maken  W!nk

Mac

  • Administrator
  • Fermentor
  • *****
  • Berichten: 642
    • Mac's BBQ Pit
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #49 Gepost op: juli 29, 2016, 09:12:18 pm »
Goed bezig Tjoepie  C00L

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

Tjoepie

  • Worstmaker
  • ***
  • Berichten: 425
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #50 Gepost op: juli 30, 2016, 01:02:31 am »
En daar hangt ie!!  :-) Naast de coppa

BertM

  • Administrator
  • Charcutier
  • *****
  • Berichten: 1155
    • Charcuterie&Worst
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #51 Gepost op: juli 30, 2016, 09:40:44 am »
Goed bezig!

Tjoepie

  • Worstmaker
  • ***
  • Berichten: 425
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #52 Gepost op: juli 30, 2016, 12:40:59 pm »
De kast is alleen veel te leeg naar mijn zin. Van de week maar even worstjes draaien  :-)))

Mac

  • Administrator
  • Fermentor
  • *****
  • Berichten: 642
    • Mac's BBQ Pit
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #53 Gepost op: augustus 02, 2016, 10:27:59 pm »
Herkenbaar Tjoepie, ik heb ook vrijwel niets hangen op dit moment.

1 pancetta, maar daar heb ik nog geen bestemming voor, dus die laat ik maar ff hangen.
Nog een 2 tal worstjes, maar die zijn niet goed gelukt (dus die gaan binnenkort weg), en een doosje met Lardo.

Ik denk in de vakantie maar weer 2 Coppa's maken iig.

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

Tjoepie

  • Worstmaker
  • ***
  • Berichten: 425
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #54 Gepost op: augustus 15, 2016, 06:42:18 pm »
Vorige week samen met mijn bbq maat ff 75 worstjes gemaakt voor zijn housewarming bbq afgelopen zaterdag. De ene helft venkel rode wijn en de andere helft citroen tijm. Waren weer goed gelukt en heerlijk. Die venkel rode wijn was ook echt top!!

by -coenvankuijk-

BertM

  • Administrator
  • Charcutier
  • *****
  • Berichten: 1155
    • Charcuterie&Worst
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #55 Gepost op: augustus 15, 2016, 06:50:53 pm »
Ik zeg: plaatsen die recepten

Tjoepie

  • Worstmaker
  • ***
  • Berichten: 425
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #56 Gepost op: augustus 16, 2016, 12:38:34 pm »

BertM

  • Administrator
  • Charcutier
  • *****
  • Berichten: 1155
    • Charcuterie&Worst
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #57 Gepost op: augustus 16, 2016, 12:48:58 pm »
Top! W!nk

Tjoepie

  • Worstmaker
  • ***
  • Berichten: 425
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #58 Gepost op: augustus 23, 2016, 09:46:43 pm »
De coppa hangt sinds 5-7 in de kast en had een startgewicht van 1045 gram en net gewogen op 710 gram. Dus al ruim 32% afgevallen. Hij voelt nog niet droog genoeg naar mijn zin, dus ik wacht nog even met aansnijden tot een % of 40.

Er zat wel een gekke witte waas over de coppa, maar het leek geen schimmel. Lang over nagedacht wat dat nou zou kunnen zijn en toen kreeg ik een eureka moment. Ik heb de coppa een paar keer met water/azijn afgenomen vanwege wat schimmel plekjes. Nou deed ik dat afnemen met een keukenpapiertje. Dat geeft dus blijkbaar een witte waas af. Net even met een schone katoenen doek en water/azijn de hele coppa afgenomen en toen was het helemaal weg en zag de coppa er weer smakelijk uit :) Helaas geen foto van gemaakt. Hij was al schoon toen ik er aan dacht.
Hoe maken jullie charcuterie schoon met water en azijn? Ook met een katoenen doek?

De duckham heb ik op 29-7 opgehangen met 170 gram en die is nu nog 130 gram. Dus ook al ruim 23% afgevallen. Ik ga hiermee denk ik tot de 30%. Ik hou wel van goed droge charcuterie.

Mac

  • Administrator
  • Fermentor
  • *****
  • Berichten: 642
    • Mac's BBQ Pit
Re: Tjoep's vitrine
« Reactie #59 Gepost op: augustus 27, 2016, 08:59:29 am »
Tjoepie, ik had in de beginne bij mijn eerste worsten ook last van een witte waas, en dacht toen ook aan schimmel.
Echter hielp @Peter W mij destijds uit de brand.

Ik gebruikte toen gewoon leidingwater voor mijn luchtbevochtiger, en in leidingwater zitten allerlei stoffen zoals mineralen die goed voor ons zijn, zoals calcium, magnesium, natrium, kalium, carbonaten en sulfaten. (lees dus ook zouten, en kalk)

En het zijn die zouten, en kalk(en) die aanslaan op je producten. (zie onderstaande plaatje, de lichter gekleurde worsten)
(Klik op het plaatje voor een groter formaat)



Ik gebruik sindsdien dan ook alleen maar gedestilleerd water, en heb er dan ook geen last meer van.
(bij de groothandel haal ik 5L jerrycans voor ongeveer € 2,50)

Mac
« Laatst bewerkt op: augustus 27, 2016, 09:02:57 am door Mac »
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url