Fermenteren of niet?

Gestart door Tjoepie, februari 15, 2016, 11:14:55 PM

Vorige topic - Volgende topic

Tjoepie

Ik heb zaterdag worstjes gemaakt met colorozo (en andere kruiden) en die heb ik gelijk in de droogkast gehangen bij 13 graden en 73% RV. Ik begin nu te twijfelen, had ik ze eerst moeten laten fermenteren bij een hogere temp en rv? Of is dat alleen nodig bij salumi achtige worsten en andere vleeswaren?

Wie neemt mijn twijfels weg?  W!nk

Mac

Tenzij je een startercultuur (of alternatieven hiervan) hebt gebruikt, valt er volgens mij niets te fermenteren.

Wij hebben laatst op de worstworkshop bij Vuur en Rook, metworsten gemaakt, en hierin zit ook alleen maar colorozo, en kruiden in (ja, en varkensschouder  W!nk).
Deze worsten zijn rechtstreeks in de droogkast beland. (en nu inmiddels bijna klaar  O__)

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

Tjoepie

 :-))

Goed om te horen dat ik het goed gedaan heb.
Dus als je salumi gaat maken met een schimmel cultuur dan fermenteren, anders niet. Helder  :-)

Ik ga er ook nog eens over nadenken hoe ik dat fermenteren ga doen als mijn kast al volhangt met andere producten.

Mac

CiteerIk ga er ook nog eens over nadenken hoe ik dat fermenteren ga doen als mijn kast al volhangt met andere producten.

Tja, dat probleem had ik vroegah ook

Totdat........ik er een klein kastje bij gemaakt had.  :-)))



Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

Tjoepie

Gaaf! En zit daar een volledige temperatuur en luchtvochtigheids regeling in? Daar ga ik nog eens over nadenken :)

Mac

In principe dezelfde basis als zijn grote broer.
Ik heb alleen geen luchtbevochtiger gekocht (wcd zit er wel voor in de kast), en er hangt geen datalogger in.

Voor die 24h (wat het meestal is) zet ik er wel een bakje met water in, wat de luchtvochtigheid omhoog slingert.
En anders misschien zo'n mini die Ceriel heeft gebruikt.

Mac

Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

BertM

Heb zelfs al een fermentatiekast gezien gemaakt van een wasmand..


BertM

Tjoepie

Ik heb ook al zitten denken aan een terrarium verwarming in een koelbox met een temp regelaar en een bakje water voor de vochtigheid. Want koelen is niet nodig denk ik, alleen verwarmen.

BertM

Citaat van: Tjoepie op februari 16, 2016, 11:39:53 PM
Ik heb ook al zitten denken aan een terrarium verwarming in een koelbox met een temp regelaar en een bakje water voor de vochtigheid. Want koelen is niet nodig denk ik, alleen verwarmen.
zeter een computer fannnetje op en je bent klaar..

Tjoepie

Precies, temp regelaar heb ik nog wel liggen. Ik ga gelijk even een terrarium verwarming bestellen :)