Pekelwater bewaren

Gestart door Chef met lef, februari 24, 2016, 07:28:01 AM

Vorige topic - Volgende topic

Chef met lef

Goedemorgen,

Ik heb laatst pekelwater voor kookham gemaakt en had een behoorlijke hoeveelheid over. Had ik dit zoute goedje ook kunnen bewaren? En zo ja hoelang?

Mac

Waar de ham reeds in gepekeld gelegen heeft, of nog schoon pekelwater ?

Ik zou denken waar reeds wat in gepekeld heeft gelegen, zou ik weg doen.

En wel hierom........
Door het proces genaamd osmose (als het lang genoeg de tijd krijgt), trekt het zout uit de pekel, in je product, totdat er een balans ontstaat, tussen het zout gehalte in je product en het pekelwater.
Indien er genoeg tijd gegeven wordt, zou dit op 50/50 uit moeten komen.

Kortom, je pekelwater is niet meer het pekelwater waar je mee begonnen bent, en dus in mijn beleving niet geschikt om nog iets anders mee te pekelen. (als je puur naar de verhouding water/zout kijkt)

Andersom gebeurt hetzelfde bij eventueel ontzouten.
Hierbij leg je een te zout product in een bad met schoon water, en vervolgens gaat het zout, uit het product trekken om weer in balans te komen met het water.

Ongebruikt pekelwater, blijft naar mijn beleving "onbeperkt" houdbaar.
(hoe lang is water houdbaar...........)

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url