Auteur Topic: Sous-vide koken  (gelezen 9549 keer)

Bart

  • Spekkoper
  • **
  • Berichten: 86
Sous-vide koken
« Gepost op: februari 26, 2016, 08:01:12 am »
Kan Sous-vide koken een voordeel zijn bij het bereiden van charcuterie ?

Ik denk hierbij aan gekookte ham, spek, bepaalde worsten, rosbief, .... ???

of heeft er iemand ervaring mee ?

Momenteel staat er een aparaat in de aanbieding en twijfel of dit wel een nuttige aankoop zou zijn :


http://store.anovaculinary.com/products/anova-precision-cooker?variant=7143429061&utm_source=facebook&utm_medium=paid+social&utm_campaign=Conversions+-+RR+-+EU



BertM

  • Administrator
  • Charcutier
  • *****
  • Berichten: 1145
    • Charcuterie&Worst
Re: Sous-vide koken
« Reactie #1 Gepost op: februari 26, 2016, 09:27:37 am »
Heb het wel op bepaalde forums voorbij zien komen voor het maken van bv paté. Zie wel voordelen zoals het afkoken van worst


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Tjoepie

  • Worstmaker
  • ***
  • Berichten: 425
Re: Sous-vide koken
« Reactie #2 Gepost op: februari 26, 2016, 09:41:30 am »
Ik heb een frituurpan via een SSR (solid state relais) gekoppeld aan mijn heatermeter en die gebruik ik voor Sous-Vide. Natuurlijk gevuld met water ipv met frituurvet  :-)))

Dit relais gebruik ik om de frituurpan te schakelen:
http://www.ebay.com/itm/24V-380V-40A-250V-SSR-40-DA-Solid-State-Relay-Module-3-32V-DC-To-AC-/310733040176?ssPageName=ADME:L:OU:NL:3160

Met deze frituurpan:
http://www.blokker.nl/nl/blknl/koken-en-tafelen/friteuse/tomado-tm-5532-friteuse
Maar het kan bijvoorbeeld ook met een elektrische rijstkoker of een waterkoker.

Met Sous-Vide kan je ook een perfecte steak bereiden. In vacuum een paar graden onder de juiste kerntemp laten komen en dan in een gloeiend hete pan of loeihete BBQ afgrillen.

BertM

  • Administrator
  • Charcutier
  • *****
  • Berichten: 1145
    • Charcuterie&Worst
Re: Sous-vide koken
« Reactie #3 Gepost op: februari 26, 2016, 06:45:21 pm »
Hoe doe je dat  met de circulatie, vaak hebben die sous vide apparaten iets voor de watercirculatie


BertM

Abraham

  • Gezel
  • *
  • Berichten: 23
Re: Sous-vide koken
« Reactie #4 Gepost op: februari 26, 2016, 08:18:16 pm »
Ik heb die Anova en ben er tevreden over.
Ik denk trouwens dat Tjoepie's oplossing ook prima werkt, zelfs zonder geforceerde circulatie.
Om de graad nauwkeurigheid echt te kunnen gebruiken moet je denk ik een voedselchemicus zijn die precies weet wat er bij welke temperatuur in de vacuumzak gebeurt. En daar waag ik me nog niet aan.
Er staan heel veel recepten online. Ik ben nog maar net begonnen met experimenteren...
Worst wellen op 67 C gaat heel prima, met en zonder vacuumzak.
« Laatst bewerkt op: februari 26, 2016, 09:08:18 pm door Abraham »

Tjoepie

  • Worstmaker
  • ***
  • Berichten: 425
Re: Sous-vide koken
« Reactie #5 Gepost op: februari 26, 2016, 08:28:18 pm »
Ik heb dan inderdaad geen circulatie, maar als het niet op de tiende graad nauwkeurig komt dan werkt het prima. Zo'n anova is helemaal mooi, maar net iets te duur naar mijn zin :)

Bart

  • Spekkoper
  • **
  • Berichten: 86
Re: Sous-vide koken
« Reactie #6 Gepost op: februari 26, 2016, 10:06:28 pm »
de laatste tijd kom ik weer zoveel hebbedingen tegen dat mijn rekening en vrouw protesteren M@D

Tjoepie

  • Worstmaker
  • ***
  • Berichten: 425
Re: Sous-vide koken
« Reactie #7 Gepost op: februari 26, 2016, 11:26:37 pm »
Als je al een heatermeter of andere controller hebt, dan hoef je alleen maar een relais te kopen voor nog geen 4 dollar  W!nk

Bart

  • Spekkoper
  • **
  • Berichten: 86
Re: Sous-vide koken
« Reactie #8 Gepost op: februari 29, 2016, 09:45:54 pm »
twijfels, twijfels, twijfels, .... T!nk

BertM

  • Administrator
  • Charcutier
  • *****
  • Berichten: 1145
    • Charcuterie&Worst
Re: Sous-vide koken
« Reactie #9 Gepost op: maart 01, 2016, 12:52:52 pm »
https://learn.adafruit.com/sous-vide-powered-by-arduino-the-sous-viduino

Of je maakt deze, ben je voor een paar tientjes klaar  :-O

Tjoepie

  • Worstmaker
  • ***
  • Berichten: 425
Re: Sous-vide koken
« Reactie #10 Gepost op: maart 01, 2016, 01:11:23 pm »
Dat is vet!! En dan een Raspberry Pi eraan koppelen om hem ook via wifi te besturen  :-)))

Bart

  • Spekkoper
  • **
  • Berichten: 86
Re: Sous-vide koken
« Reactie #11 Gepost op: maart 01, 2016, 04:24:54 pm »
https://learn.adafruit.com/sous-vide-powered-by-arduino-the-sous-viduino

Of je maakt deze, ben je voor een paar tientjes klaar  :-O

een paar tientjes ?  De gehele set kost 99$, dan komt je rijstkoker daar nog bij, reken gerust op 50€, zit je aan een goede 140€, met Us stekkers en een "onafgewerkt" product.

De Anova staat nu 179$ omgerekend een 169 Euro. Dus voor 30€ extra heb je een afgewerkt product !

Natuurlijk ontbreekt dan het avontuur van het bouwen en dergelijke dan wel.

Abraham

  • Gezel
  • *
  • Berichten: 23
Re: Sous-vide koken
« Reactie #12 Gepost op: maart 01, 2016, 05:25:09 pm »
Komen dacht nog wel flinke verzendkosten bij de Anova... Bij mij destijds wel in elk geval.

Abraham

  • Gezel
  • *
  • Berichten: 23
Re: Sous-vide koken
« Reactie #13 Gepost op: maart 01, 2016, 05:28:18 pm »
Ik weet trouwens niet of wifi besturing echt handig is. Ik geloof niet dat ik de mijne op afstand in of uit zou willen schakelen of de ingestelde temperatuur wijzigen..

Bart

  • Spekkoper
  • **
  • Berichten: 86
Re: Sous-vide koken
« Reactie #14 Gepost op: maart 01, 2016, 06:49:33 pm »
geen verzendkosten (naar belgië)

misschien nog pech bij de douane ???

Wifi hoeft ook niet voor me.