Er wordt vaak door beginnende hobbyisten gevraagd welke kast nu wel of niet geschikt is om een droogkast te maken.
In principe willen we een gewone koelkast ombouwen naar een kast geschikt om onze producten in te hangen en dan na verloop er een mooi stukje charcuterie uithalen.
Wat we hiervoor nodig hebben is natuurlijk is een temperatuur regelaar en iets om de luchtvochtigheid in de kast te regelen.
Het laatste kunnen we bereiken met een ultrasone bevochtiger en een vocht regelaar.
Om de luchtvochtigheid te regelen moet de koelkast droog kunnen lopen zodat we vocht kunnen toevoegen, tot een waarde van ongeveer 70-80%.
Makkelijk toch?
De meeste koelkasten kunnen "drooglopen": De koelkasten werken op het principe dat er lucht over een verdamper wordt geblazen.
In deze verdamper wordt een koudemiddel verdampt, en voor verdamping is warmte nodig, daardoor koelt hij af.
Vocht in de lucht heeft eigenschap naar het koudste punt te gaan, hierdoor slaat het vocht in de vorm van condens neer op de verdamper en dit vocht wordt in de "vorst vrije" koelkast afgevoerd door middel van een afvoer onder de verdamper.
Doordat het water dus wordt afgevoerd wordt de lucht in de koelkast lucht dus droog, een gemiddelde koelkast heeft een luchtvochtigheid van ongeveer 30%.
We gaan nu vocht toevoeren met de luchtbevochtiger, en kunnen dus in combinatie met de vochtsensor dus de luchtvochtigheid regelen.
De thermostaat van de koelkast omzeilen we omdat deze niet ingeregeld kan worden op de temperaturen van 10°C-15°C die we nodig hebben en zetten er een eigen regelaar gekoppeld met een verwarmings-element in en voila, we hebben een droogkast en zijn we klaar om onze producten te drogen.
Is nu elke koelkast geschikt, en kan je een wijnkoeler ook een gebruiken?
In principe wel, maar kleine koelkasten en wijn koelkasten werken volgens een ander principe en hebben geen verdamper en zijn niet "frost free" en daar wordt het het water niet afgevoerd en blijft dus in de kast.
Dit heeft als nadeel dat het niet ververst wordt en dat de lucht in principe niet droger wordt.
Mac heeft op zijn blog een mooie post staan waarin het maken van een kast wordt uitgelegd:
http://www.macsbbqpit.com/droogkast/Er zijn meerdere manieren, en materialen in omloop om droogkasten te bouwen, en dit is een relatief eenvoudige kast, welke voor het meeste wel voldoet.
Hier in dit gedeelte kunnen we kennis, en ervaring delen over het bouwen, of stel hier je vraag die je altijd al heb willen stellen over de bouw van een eigen te maken kast.
Heb je een zelf een kast gebouwd, en wil je dat delen, post het dan hier in het subforum "Show je project".