Gravlax of Graved Lax

Gestart door BertM, juli 23, 2016, 11:21:06 AM

Vorige topic - Volgende topic

BertM

Graved lax is een zalm behandeld met zout,suiker en dille uit Scandinaviƫ.

In het verleden werd de zalm gezouten en net boven de vloedlijn in het zand begraven, maar nu hebben we koelkasten en kunnen het dus ook zonder de zee maken...

Ingrediƫnten :

500 gram zalm met huid
Vries de verse zalm voor 1 a 2 dagen in, dit dood de parasieten welke in zalm kunnen voorkomen!

Zeezout: 2 theelepels (10ml)
mag ook een ander zout zijn maar zeezout is het beste.

Suiker: 2 eetlepels (30ml)
2 plakjes citroen (geen sap)
dille: ongeveer 20 gram.

Zorg voor 2 stukjes welke even groot zijn



Leg ze tegenover elkaar



Mix het suiker en het zout door elkaar en verdeel het over de 2 delen: iets meer in het midden aangezien de vis hier dikker is.



Verdeel de dille gelijk over beide delen, snij de citroen in kleine stukjes en leg het op 1 deel boven op de dille. Zorg ervoor dat de citroen niet op de vis komt, deze zal daardoor verkleuren!



Leg de dille van het andere deel op het deel met de citroen



Leg nu de delen op elkaar en pak het daarna strak in folie, gebruik minimaal 3 lagen.



Plaats het ingepakte deel in een bak in de koelkast met iets zwaars er boven op.
Keer het elke 12 uur om en giet het vrijgekomen vocht af.
Na 2  dagen is de gravlax klaar, haal het uit de folie, schraap de dille eraf,
spoel de vis af en dep hem droog met een stuk keukenpapier.
Hij is nu klaar: snij hem in dunne plakjes.

Lekker met mosterd dille saus, witte peper en een beetje citroen sap.



Mahi

Mocht je soms eens aan de kust zelf een makreeltje vangen, dit recept is ook lekker met makreel alleen moet deze wel heel erg vers zijn dus het liefst zelf gevangen.
Zelf ook wel eens gemaakt met makreel en dit is ook niet te versmaden  W!nk