Zo heb meteen een vraag voor de leden van dit forum...
Ik heb 8 weken geleden worst gemaakt, de helft is Drentse kosterworst, de andere helft een zelfbedacht venkel knoflook receptuur. Beide heb ik behandeld als Drentse kosterworst volgens het boek van Wateetons "over Worst".
Ofwel traag gefermenteerde worst (per kilo)
- 25g nitrietzout
-
5g tafelzout deze doe ik niet, wordt te zout
- 3g dextrose
-
scheutje yoghurt deze was ik per ongeluk vergeten

- 72uur 20º, 90%
- daarna 12º, 75%
Ik heb de Drentse kosterworst al eerder gemaakt, en deze was vorige x na 4 weken minstens 30% gewicht kwijt. Heb ze toen nog iets langer laten hangen om wat harder te worden.
Nu ben ik inmiddels 8 weken onderweg en zitten de worsten naar net op 25/30% gewicht verlies, en het wordt de afgelopen 1,5 week ook niet minder. de instellingen van de droogkast zijn hetzelfde, enig verschil in receptuur is het vergeten van de yoghurt.
Heb voor de proef op de som zojuist een worst aangesneden, hij ziet er goed uit (kleur), ruikt en smaakt ook goed echter is hij veel te zacht... Je kan hem bijna smeren

Het valt me op dat de darm wel zo droog is als perkament... is deze misschien dichtgeslagen?
Heb twee worsten nu in de kelder gehangen als proef, daar is het typisch wat droger en warmer.
Wie heeft er een idee wat er aan de hand is, en beter nog hoe ik het op kan lossen..