pancetta met ongewenste witte plekjes

Gestart door lordpalf, november 26, 2016, 04:29:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

lordpalf

Naar aanleiding van dit recept: https://www.macsbbqpit.com/pancetta/ heb ik een stuk buikspek gehaald, gepekeld en opgehangen in mn droogkast (gemiddeld 13graden en 60% luchtvochtigheid). Na een ruime week hangen waren er vanmorgen spontaan witte schimmel plekjes ontstaan, een beetje pluizig, waar er gisteren nog niets was. Ik heb het hele stuk maar afgenomen met warm water& azijn en er vervolgens wat zout overheen gestrooid. Ik hoop dat dit voldoende is en het weg blijft. Hoe herken ik eigenlijk een 'goede' en een 'slechte' schimmel als ik dit er niet zelf bewust aan toevoeg?

(inmiddels heb ik ook een koffiemolentje gekocht om de kruiden wat fijner te hakken dan oneindig met een mes bezig te zijn)

Mac

Ik hanteer onderstaande stelregel.

Heb ik het niet zelf aangebracht, dan is het geen goede schimmel, en neem ik het af.
(schimmelsporen bevinden zich overal in de lucht, en kunnen dus altijd wel ontstaan, droogkast of niet)

Je kunt er op wachten, dat niet zelf aangebrachte schimmel na verloop van tijd groen gaat worden. (hoeft nog steeds niet slecht te zijn, maar toch.....)

Bewust aangebrachte schimmels zijn meestal edelschimmels, en zijn speciaal gekweekt met een bepaald doel.
Dit kan voor charcuterie (meestal witte), en kaas zijn (witte, maar ook blauwschimmels)

Mac

Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

BertM

Helemaal goed gedaan, op een enkel punt na:
Zorg dat je water koud is en niet warm, je wilt zo min mogelijk warmte gebruiken aangezien de bacteriƫn van warmte houden.

lordpalf

Goed om te lezen dat ik het (bijna) goed heb gedaan. Helaas zaten er vanmorgen weer wat nieuwe plekjes op. Ook deze weer schoongemaakt met koud water en azijn.
Helpt koud roken tegen de vorming van schimmel? Zoja dan rook ik het een paar uurtjes :D

Ik heb er een koud gerookt stuk buikspek naast hangen wat hier geen last van heeft.

Mac

Koud roken is idd een vorm van conserveren, dus help het ook tegen schimmel. (het scheelt wel degelijk, echter geen 100% garantie)
Echter, je wilt niet al je producten immers roken, dus ga je de strijd aan.
En ook in een droogkast ontkom je er niet altijd aan. (lees ik ga ook zo meteen (as we speak) de schimmelstrijd aan met mijn pancetta's.  :-)L :-)L

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

Ceriel

Citaat van: Mac op november 29, 2016, 05:31:24 PM
En ook in een droogkast ontkom je er niet altijd aan. (lees ik ga ook zo meteen (as we speak) de schimmelstrijd aan met mijn pancetta's.  :-)L :-)L
Ik heb net de coppa weer afgenomen...
Als het maar droog blijft....