Hoofdmenu

Danny's vitrine

Gestart door lordpalf, december 10, 2016, 11:39:51 AM

Vorige topic - Volgende topic

lordpalf

Hierbij mijn foto's  :-)

Mijn eerste pancetta (recept: https://www.macsbbqpit.com/pancetta/), een gedroogd varkenshaasje (recept: http://www.starchefs.com/features/trends/art_and_economics_of_charcuterie/justin-everett/html/recipe-lomo-justin-everett.shtml) en een stukje buikspek (gepekeld en koud gerookt).


Gisteren een snijmachine opgehaald die ik via een veiling gekocht heb. Na drie keer te hebben schoongemaakt moest ik deze natuurlijk ook uitproberen :)


Dus zojuist bovenstaande aangesneden, het varkenshaasje vind ik zelf iets teveel naar peper smaken, (hier was ik ook mee uitgeschoten), de rest is prima :)


En mn tot droogkast benoemde wijnkoelkast opnieuw gevuld, met buikspek, 2 coppa's (recept: https://www.macsbbqpit.com/capocollo-di-calabria/) waarvan ik er 1 gespoeld heb met azijn en daarna koud gerookt, en de andere gespoeld met rode wijn. Het inpakken was een klein gevecht maar uiteindelijk wel gelukt. Ook het opkopen viel me voor een eerste keer niet tegen  :-)))

Frank1785

Ziet er lekker uit!! Goed bezig


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Mac

#2
Prachtig Danny.  C00L
Ziet er allemaal mooi uit.
Hoe lang heb je het in de kast gehad?

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

Ceriel

Als het maar droog blijft....

lordpalf

Ik heb niet de exacte data bijgehouden maar ongeveer:
buikspek 4 weken, pancetta 3 weken en het varkenshaasje 8-9 dagen.

Mac

Als je de pancetta langer kan laten hangen, wordt deze er alleen maar beter op. (minimaal 2 maanden)
Het zal niet meevallen, maar geduld met charcuterie is een schone zaak  :-)

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

lordpalf

dat word dan binnenkort een nieuw stukje erbij hangen, als daar nog ruimte voor overblijft zo :) In de koelkast ligt momenteel een nieuw varkenshaasje te pekelen, en ook een stuk filet.

lordpalf



Opnieuw een varkenshaasje gemaakt (zelfde recept als de vorige)
Alleen nu iets langer in de pekel en wat langer gedroogd. Dit komt de smaak en structuur zeker ten goede.

Het lijkt erop dat de wijnkoelkast die ik heb zelfstandig een luchtvochtigheid van +/- 60-65% aanhoud. Hierdoor droogt er bijna niets goed en ontstaan er continu een heel hoop schimmels. Afgelopen week heb ik de koelkast uitgezet (met een gemiddelde temperatuur van 17 graden in de keuken kan dat prima) met de deur op een kiertje, het vlees wat erin hangt droogt nu wel netjes en de schimmels blijven weg.

BertM

60-65% is helemaal niet zo verkeerd, heb je er ook een fan inzitten?

lordpalf

Ik heb de koelkast niet aangepast, is nog in orginele staat. Aangezien het geen compressor koelkast is vermoed ik dat die werkt met een peltier element. Er zitten namelijk aan de binnenkant 3 fans in, en de hoeveelheid vocht die er ontstaat kan niet uit de lucht komen die zich in de koelkast bevind. (gemiddeld 2 compleet doorweekte theedoeken per dag) Dus ik ga ervanuit dat de koelkast zelf lucht van buiten aan kan trekken.

lordpalf

ziet er lekker uit Evert!



Ik heb gisteren een stukje spek aangesneden wat gepekeld (colorosozout&suiker) is, daarna een aantal weken te drogen heeft gehangen en uiteindelijk op appelhout koud gerookt heeft.
De rooksmaak is heel subtiel en mag wel iets meer aanwezig zijn, volgende keer probeer ik het weer op beukenhout.

Mac

Prachtig heren.  C00L

Wordt tijd voor een eigen vitrine @Evert  W!nk

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

BertM

#12
Ziet er goed uit Danny

lordpalf


Van de week mn copp's aangesneden, die waren inmiddels gedroogd tot 60% van het oorspronkelijke gewicht.
Een had ik afgespoeld met azijn en koudgerookt op beukenhout, de ander afgespoeld met rode wijn.
Persoonlijk vind ik de gerookte zonder wijn versie iets lekkerder, het geheel is iets wat milder van smaak geworden.
Zeker voor herhaling vatbaar, aangezien ik nog een zakeind heb liggen ga ik van de week maar op zoek naar een nieuwe procureur :)

BertM

Lekker hoor!
Heeft hij in een zakeind gezeten? Zie wel een lichte droogrand, heb je daar nog last van?