Geplande workshops Home Made/Vuur en Rook Vleesspecialiteiten 2018

Gestart door Albert Gerritsen, december 17, 2017, 09:58:09 PM

Vorige topic - Volgende topic

Albert Gerritsen

Binnenkort zal de informatie verder gedeeld worden via de site van Vuur en Rook en de FB-pagina van Home Made Vleesspecialiteiten, maar voor de Forum-leden bij deze alvast de informatie betreffende de door ons geplande workshops voor 2018.
Belangstellenden kunnen dit ook al via dit Forum doorgeven.


Workshops Worstmaken Home Made/Vuur en Rook

Data:    20 januari 2018      Basis
           10 februari 2018   Basis
           17 maart 2018      Basis
           21 april 2018      Basis   
           26 mei 2018      Basis of vervolg
           16 juni 2018      Basis of vervolg
           15 september 2018   Basis of vervolg
           20 oktober 2018   Basis of vervolg
            17 november      Basis of vervolg

Minimale inschrijving per workshop: 8 personen
Maximale inschrijving per workshop: 15 personen

Kosten: € 75,= p.p.

Voor groepen zijn andere data (ook op werkdagen) in overleg mogelijk.


De workshops zullen gegeven worden door Albert Gerritsen van Home Made Vleesspecialiteiten. Albert heeft al vele jaren ervaring in de worstmakerij en is als meester-worstmaker ook jury-lid geweest bij diverse vakwedstrijden waaronder de Slavakto en de VAS-beurs in Amsterdam.

Bij voldoende belangstelling gaan we in de loop van het jaar vervolg-workshops aanbieden. Onderwerpen:      -droge worst/rauwe vleeswaren.
         -leverworst/paté.
         -gekookte vleeswaren/kookworstspecialiteiten.
-buitenlandse vleeswaren en worstsoorten.
Houdt hiervoor de site van Vuur en Rook in de gaten.



Basis:
Wat gaan we doen?
   -Ontvangst
      U wordt tussen 9:00 en 9:30 verwacht bij Vuur en Rook.
Goorsteeg 3, 6741 TA, Lunteren
Direct bij aankomst kunt u zich melden in de winkel alwaar u ook direct uw deelname dient te voldoen. Vervolgens kunt u onder het genot van een bakkie alvast kennismaken met de overige deelnemers.

   -Basis kennis vlees.
      Welk vlees is voor welke worst het best geschikt.
      Praktijk: zelf sorteren van de diverse grondstoffen.

   -Basis kennis darmen.
      Wat is er te koop aan natuur- en kunstdarmen en welke is geschikt waarvoor.
   
   -Samenstellen en verwerken van kook-, rook-, braad-, en BBQ-worst.
Hoe stellen we een recept samen, welke hulpstoffen hebben we nodig en welke juist niet!
   Praktijk: het maken en verwerken van twee worstsoorten naar keuze.

   -Afsluiting
      Bespreken van de verdere afwerking van de diverse worsten.
Home Made biedt u de mogelijkheid om, tegen verzendkosten, de worsten in haar worstmakerij af te laten werken. De producten worden dan binnen een week aan u toegezonden.
Afhankelijk van jullie 'honger' naar informatie, zullen we rond 15:00 uur de workshop afsluiten. Onder het genot van een drankje kunt u dan de workshop nog even nabespreken en/of eventueel nog inkopen doen in de winkel van Vuur en Rook.


   -Overige informatie:
-in de loop van de dag gaat er een barbecue aan waar we een hapje zullen klaar maken, zodat ook de inwendige mens goed verzorgd zal worden.
   -in de workshop ruimte is het niet koud, maar wel koel, dus zorg dat je een vest, trui of 'fleece'-jasje bij je hebt, waar eventueel ook een spetter vuil op mag komen.
-zorg dat je een koelbox of -tas bij je hebt om de gemaakte producten in mee te nemen naar huis. (Eventueel zijn er ook koeltasjes te koop bij Vuur en Rook)
-tussen de programma-onderdelen zal er de gelegenheid geboden worden om nog een blik te werpen in de winkel van Vuur en Rook om hier het uitgebreide assortiment aan worstmakerij-artikelen te bekijken.
Tip:
-mocht je zelf al een lekkere specialiteit gemaakt hebben die je graag wil delen, of heb je een product dat je telkens mislukt en weet je niet waar de oorzaak ligt, neem deze dan mee om te laten beoordelen en te bespreken.

Edit: 2 posten samengevoegd in de top post


BertM

Albert,

Missscien leuk om een dag met forum leden vol te krijgen!

Ik geef me in ieder geval dan weer op, maken we er net zo een leuke dag van als vorig jaar.

Albert Gerritsen

Lijkt mij een leuk plan om één workshop in te plannen voor leden van Charcuterie & Worst.

Mac

Ja, eens met Bert.  C00L
Ben wel van mening dat dit dan de vervolg workshop mag worden.

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

Ceriel

Als het maar droog blijft....

BertM


Albert Gerritsen

ik heb de indruk dat er onder de deelnemers van 2017 een aantal doorgewinterde 'thuis-producenten' zijn van super gave producten, deze groep heeft inderdaad weinig tot niets aan een basis-workshop. Een vervolg-workshop zal dan zeker uitdagender zijn.

ik heb echter nog een ander idee/voorstel; waarom organiseren we voor deze doorgewinterde forum-leden niet een exclusieve dag waar we juist kunnen leren en proeven van elkaars producten. Van de gepubliceerde foto's is het nl. lastig proeven.

Mijn idee is dan om dat elke deelenemer minimaal 2 zelf-gemaakte producten meeneemt. Deze gaan we dan in groepjes van 3 tot 4 personen beoordelen aan de hand van een standaard formulier dat ook gebruikt wordt bij diverse (slagers)vak-wedstrijden. Ik zal dan in eerste instantie een instructie geven waarop te letten en hoe te beoordelen. Tijdens de 'keuringen' zal ik rondgaan om daar waar nodig aanvulling te geven. Let wel, het is geen wedstrijd, maar het is juist om te leren van elkaars sterke en zwakke punten.
Vervolgens gaan we alle producten in de groep bespreken en kunnen we dus de sterke en zwakke punten van alle producten voorbij laten komen.
Op deze manier komen er vanzelf discussies/gesprekken opgang waarbij iedereen in de gelegenheid is om zijn ervaringen met de anderen te delen.

Daarnaast kunnen we in overleg kijken of er een bepaald onderwerp of specialisme is waar ik nog een toelichting op kan geven of waar ik in kan gaan op andere vragen uit de groep.

Het wordt dan meer een ontmoetings-/dicussie-/ervaringsuitwisselings-dag, maar ik verwacht zeker zo leerzaam als een workshop.

En als de ervaringen goed zijn, kunnen we hier dan een jaarlijks terugkomende dag van maken.

RobK

Zo'n "ontmoetings-/dicussie-/ervaringsuitwisselings-dag" vind ik een super leuk idee!

BertM

Super idee, Albert!
Misschien moeten we hier eens contact over hebben.

Albert Gerritsen

Citaat van: BertM op januari 01, 2018, 09:23:04 PM
Super idee, Albert!
Misschien moeten we hier eens contact over hebben.
Moeten we doen. PB gestuurd.


Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk


chckstrk

Heel gaaf idee. Ik zou een combinatie van die ervaringsdag en workshop helemaal top vinden.


Sent from my iPhone using Tapatalk

BertM

Citaat van: chckstrk op januari 02, 2018, 11:41:18 AM
Heel gaaf idee. Ik zou een combinatie van die ervaringsdag en workshop helemaal top vinden.

Ook mijn idee, Chuck!

Mac

Hier ook mee eens, er moet zeker wel een workshop element aan vast zitten.

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

Albert Gerritsen

#13
Citaat van: Mac op januari 03, 2018, 09:19:12 AM
Hier ook mee eens, er moet zeker wel een workshop element aan vast zitten.

Mac
Zijn er ideeën of prangende vraagstukken om aandacht aan te besteden of ga ik op zoek naar een interessant onderwerp?

Houd er wel rekening mee dat als we met 20 deelnemers zouden zijn, maal 2 producten we al een behoorlijke tijd onder de pannen zijn en dat er bij het bespreken hiervan al heel wat onderwerpen voorbij zullen komen.


Verstuurd vanaf mijn SM-G930F met Tapatalk

Tjoepie

Anders doen we allemaal 1 product en een dan een workshop, als dat qua tijd beter uit komt :)