Leverworst

Gestart door BertM, februari 05, 2018, 01:14:27 PM

Vorige topic - Volgende topic

BertM

Leverworst

bron: Oudnederlandse Streekrecepten

1 kg varkenslever; 1 kg nekvlees; 500 gr rugspek; 25 gr zout; 5 gr gemalen kruidnagelen; 7½ gr witte peper; ca. 1 dl vleesbouillon; 100 gr bloem; paar meter dunne, rechte runderdarm / of plastic kunstdarm

Vlees en spek 10 minuten koken. Maal de rauwe lever twee maal (wij hebben de keukenmachine, een Magimix, gebruikt). Haal het zwoerd van de spek en snijd de spek in kleine dobbelsteentjes.

Doe alles in een kom en meng; voeg de dobbelsteentjes spek op het laatst toe. Oppassen dat ze niet aan elkaar blijven kleven. Eventueel vlak tevoren overgieten met kokend water.

Vul de darmen voor ¾ en bindt ze stevig af. (Kunstdarmen mogen helemaal worden volgestopt.)

De worsten in een pan met kokend water met zout leggen en ca. 1½ uur tegen de kook aanhouden. Als ze gaar zijn voorzichtig uit het water nemen en laten afkoelen.

Neal

Krijg je dan geen te grote blokken vet in je leverworst?

Is zo'n smeerbaar Saksisch leverworstje gewoon minder grof?

BertM

Citaat van: nppendjol op maart 01, 2018, 11:04:24 AM
Krijg je dan geen te grote blokken vet in je leverworst?

Is zo'n smeerbaar Saksisch leverworstje gewoon minder grof?
Bij zo een saksisch leverworstje wordt alles door de plaat gemalen.