Filip's droogkast [Arduino project in wording]

Gestart door Filip, februari 05, 2018, 10:14:55 PM

Vorige topic - Volgende topic

Filip

Reeds een jaar geleden ben ik geïnteresseerd geraakt in het maken van droge worsten. Op dat jaar tijd heb ik nog maar 3x worsten gedraaid, en schandalig genoeg zeer weinig foto's en geen verslag van gemaakt hier  :-O. De eerste keer waren de verhouding van kruiden niet echt goed, aangezien mijn weegschaal niet echt precies was. Beter weegschaaltje gekocht, 2de batch worsten waren zeer goed gelukt, goed gedroogd en zeer lekker. Toen dacht ik, dit komt goed vanaf nu, maar de 3de batch is verkeerd gedroogd, de buitenkant is dicht geslagen(ik denk lucht te droog en misschien ook iets te warm).

Daarom dat ik nu beslist heb dat voor ik een volgende keer worsten draai, ik eerst een droogkast ga bouwen. En aangezien ik ook wil gaan experimenteren met het drogen van ander lekkers.
Een koelkast staat al klaar, enkele ventilatoren voor airflow heb ik nog wel liggen.
En enkele weken geleden heb ik al (vrij impulsief  M@D) al wat extra materiaal gekocht dat ik reeds liggen heb:
- Een terrarium lamp van 50W
- Een temperatuur en luchtvochtigheidsregelaar


Deze is zeer makkelijk in te stellen(Je kiest voor zowel temp als vochtigheid een in- en uitschakelpunt, en de relais schakelen hierop). Maar achteraf gezien gaat dit mooi kitje toch een beetje te kort schieten voor wat ik allemaal wil kunnen.(Sturing ventilatoren voor airflow in de kast, sturing keramische lamp)

Mogelijks begin ik wel met deze regelaar, maar ga ik na even toch overstappen op een zelfbouw arduino gestuurd systeem. Veel droogkasten die ik hier zie werken met Raspberry pi, maar hier heb ik geen ervaring mee(leren kan je altijd, weet ik wel). Maar aangezien ik wel al wat ervaring heb met Arduino, en dit ook liggen heb, wil ik het hiermee proberen.

Ik verwacht hopelijk binnen een 2 a 3 weken dus nog volgend materiaal.
- DHT11 temperatuur en luchtvochtigheidssensor voor arduino
- Ethernet shield met sd kaart ingang voor arduino. Hiermee wil de waarden gaan loggen voor controle van de werking.
- DS3231 Real Time Clock module voor arduino. Voornamelijk voor tijdssturing van de ventilator en ook voor het loggen.
- 4 voudige relais module(Denk dat dit momenteel voldoet, relais voor: Compressor, luchtbevochtiger, verwarming, ventilatie)
- Een ultrasoon module om zelf een luchtbevochtiger te bouwen. Zoiets ongeveer:


Een arduino heb ik al, en een lcd display ook.
Het is ondertussen wel al 5 jaar geleden dat ik nog actief bezig was met arduino, dus ik zal even zoet zijn met opfrissing.

Deze week hoop ik te beginnen met de kast al aan te passen, gaten maken voor de ventilatoren en de sensoren, originele thermostaat loskoppelen enzo...


Mac

Nou, ik ben benieuwd Pilip.
Ik zie je plaatjes en uitleg wel tegemoet.
Suc6  C00L

Mac
Mijn BBQ/ Charcuterie Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqpit[/url

Tjoepie

Leuk, weer een kast geautomatiseerd :) Deze ga ik ook volgen!

BertM

Een DHT11 is leuk, maar je had beter een DHT22 kunnen bestellen, die is nauwkeuriger.
Ook de temperatuursensor van een DHT is geen hoogvlieger.
Ben wat met een ESP aan het spelen geweest, die ook met arduino is geprogrameerd. Zie elders hier
Als je wilt kan ik je wel wat voorbeeld programma's sturen om je op weg tehelpen.

Filip

#4
Bedankt al voor de tip Bert
Ik realiseerde me dat er bij de controller die ik al gekocht heb uiteraard ook een sensor zit  M@D.
Eens gekeken, dit is een AM2301, ook gekend als DHT21.

Heb me deze avond al wat bezig gehouden met de programmering, met deze sensor.
Had ooit eens een paar schermpjes gekocht, eerst een tijdje bezig geweest om terug uit zoeken hoe ik deze moest besturen. Dan voor de sensor uit te lezen een library gezocht, en voor de rest zelf aan het programmeren gegaan.
Het koelen en bevochtigen staat al min of meer op punt, aansturing van ventilator en verwarming moet ik nog programmeren.

De temperatuursensor lijkt me inderdaad niet ideaal in de DHT, ik ga eens bekijken of ik niks kan doen met de sensor die in de koelkast gebouwd is, is namelijk al een elektronische thermostaat met sensor, als ik de waarden hiervan kan vinden kan ik deze analoog inlezen op de arduino.

Enkele foto's ook al  W!nk



BertM


Tjoepie


Filip

De chineesjes zijn ondertussen al vlijtig bezig geweest met vanalles op te sturen, waardoor ik al goed verder heb kunnen werken.

Mijn programmatie is ondertussen zo goed als af, sturing van compressor, verdamper, lamp en ventilator zijn ingewerkt.

Ook ga ik via een Ethernet Shield ervoor zorgen dat ik een log krijg van de temperatuur en luchtvochtigheid. Deze stuurt de waarden door naar thingspeak.com die voor een mooie grafiek zorgt en de data opslaat.


Ook de ultrasoonmodule voor mijn zelfbouw verdamper was toegekomen, eerst een klein experimentje gedaan met een fles, en dat leek goed te werken. Dit is dus eigenlijk gewoon een ultrasoon module die voor de verdamping van het water zorgt, en dan een klein ventilatortje dat ervoor zorgt dat de damp uit de fles of container kan.

Vervolgens heb ik dit dan ingebouwd in de groentenlade van de koelkast, zo kan ik enkele liters water vullen, en moet ik hier niet te vaak naar omkijken om bij te vullen.


Dan ook in de kast zelf al 2 gaten gemaakt voor de ventilatie en hier filters op geplaatst, onderaan een ventilator voor inblaas van verse lucht. Deze stuur ik elk uur voor 5 minuutjes aan, zou dit ok zijn of moet dit vaker/minder vaak?
De lamp is geplaatst, enkele ingangen gemaakt voor bedrading, dit moet ik allemaal nog wat opkuisen en in een aftakdoosje plaatsen, maar ik kon niet wachten om eens te testen.  :-))

Enkele buisjes om de vleeswaren aan te hangen moet ik nog plaatsen, en dan alles eens een tijdje in test zetten zodat ik zie of er grote schommeling zijn en nog aanpassingen nodig zijn.

Filip



Dit is iets meer dan een uur testdraaien(zonder vlees nog).
De kast staat in de kelder, waar het momenteel ongeveer 5° is, zoals te zien waar de grafiek begint. Wat er dus voor zorgt dat ik moet gaan verwarmen ipv koelen. Hierdoor heb ik dus nog geen idee wat het gevolg van de koelcompressor zal zijn op de waarden.

Maar wat ik nu zie ben ik best wel vrij tevreden mee.
De eerste serieuze drop in luchtvochtigheid was door de deur even open te zetten, de tweede drop tot ongeveer 50% is door het aanslaan van de ventilator voor circulatie(+-5 draaitijd). Misschien dat ik deze toch beter een beetje demp door aan een lager toerental te draaien.

Ik werk momenteel met een hysteresis van +-5% luchtvochtigheid, waardoor er wel wat schommeling op zit, maar denk niet dat het heel veel zin om dit kleiner te nemen.

BertM


Ceriel

Mooie grafieken. Zorg ervoor dat je de schakeldifferentie van de koelcompressor niet te klein zet, minimaal 1K. Hierdoor zal de compressor minder vaak schakelen en langer draaien, hierdoor zal deze langer goed blijven werken
Als het maar droog blijft....

Filip

#11
Citaat van: Ceriel op februari 27, 2018, 09:52:59 PM
Mooie grafieken. Zorg ervoor dat je de schakeldifferentie van de koelcompressor niet te klein zet, minimaal 1K. Hierdoor zal de compressor minder vaak schakelen en langer draaien, hierdoor zal deze langer goed blijven werken

Ja er zit op alles een differfentie hoor, compressor slaat aan als het +2°c boven gewenste temp is, en terug uit als de gewenste temp bereikt is. Verwarming slaat aan als het -2°c onder gewenste temp is, en terug uit als ook weer de gewenste temp bereikt is.
De bevochtiging gaat momenteel aan op -2% en terug uit op +2%. tov de gewenste vochtigheid

De eerste worsten hangen er sinds gisterenavond in.


Eerste vaststellingen:
- De temperatuur blijft iets langer constant als voorheen, omdat het nu niet enkel lucht is maar ook product waar de termperatuur in blijft zitten.
Deze gaat van ongeveer 13°C naar 16°C in +-20 minuten door verwarming(zoals gezegd is het momenteel maar 5°C in de kelder), en doet er vervolgens ongeveer 40 minuten over om terug naar 13°C te gaan(door de koude lucht in de ruimte), waar de verwarming dan weer aanslaat. Het gevolg van de koelcompressor zal waarschijnlijk deze zomer pas duidelijk worden.

- De luchtvochtigheid werd in het begin te hoog, ging al snel richting 90%, door al het vocht dat in de worsten zit veronderstel ik. Door te gaan verwarmen ging dit echt niet omlaag, wat wel hielp was de ventilatie die verse lucht binnenbrengt aan laten schakelen. Dus ipv van deze elk uur, 5 minuten aan te schakelen, gaat deze nu elke 2 minuten voor 15 seconden aan, om zo het overtollige vocht van de worsten af te voeren. Hierdoor schommelt de luchtvochtigheid nu al heel de nacht tussen ongeveer 70 en 80%. Waar ik zeer tevreden mee ben.



Een volgende aanvulling op het project is ook al onderweg, namelijk een load cell. Deze wil in dan op dezelfde manier gaan visualiseren als de temperatuur en vochtigheid, om zo mooi te kunnen volgen hoeveel % aan gewicht de worsten reeds verloren zijn, zonder telkens het vlees uit de kast te moeten halen.
En als de test met de worsten gaat zoals gehoopt, denk ik van vervolgens een coppa te proberen drogen(volgens recept van Mac).

Tjoepie

Nice! Ik ben ook aan het pielen geweest met een loadcell, maar krijg het nog niet lekker voor elkaar  P0ker

Phoehee

ik ga dit volgen

de anduino print is in middels binnen

Filip

Zo, eerste vaststellingen:

- Ik liet de luchtvochtigheid dalen dmv ventilatie(12v) => geen goed idee, de worsten slaan na een paar dagen dicht en drogen veel te snel, ik ga deze nu op een lagere spanning(3,3 of 5v, nog wat uittesten) laten draaien, en permanent.
- zelfbouw bevochtiger => tevreden van
- Verwarming: Deze ga ik via dimmer aansturen(was nog niet het geval), als de luchtvochtigheid te hoog is of de temperatuur te laag is. Deze ging nu enkel aan op volle kracht al de temperatuur te laag was.

De loadcell is jammer genoeg nog niet binnen gekomen.
Heb me ondertussen wel een sous-vide koker gekocht, heel handig voor het fermenteren van de worsten.
Ben alsook nog een heel pak wijzer geworden door de worstbijbel!  :-)

Daarstraks nog eens een kleine kilo worsten gedraaid, zijn nu aan het fermenteren.

Dank aan iedereen die me al tips heeft gegeven hier !