Auteur Topic: droogtijd na fermentatieperiode  (gelezen 93 keer)

Mazza

  • Gezel
  • *
  • Berichten: 4
droogtijd na fermentatieperiode
« Gepost op: maart 28, 2019, 03:14:28 pm »
Hallo, ik heb het forum doorgelezen (erg interessant allemaal!) maar ben nog geen echt antwoord tegengekomen voor mijn vraag (misschien ben ik ook wel iets te pietluttig)

Ik heb de droge worst ongeveer 3 dagen gefermenteerd  rond 12 graden op Rv 95%, hierdoor is een mooie schimmel ontstaan, vervolgens is het nu ongeveer 3 weken aan het drogen tussen de 11 en 15 graden met een Rv rond 75% hoe lang moet dit nog doorgaan? ik heb dus niet gewogen helaas vooraf (zal ik de volgende keer wel doen, een gewichtsverlies van 30% tot 40% is normaal zodat je weet dat de worst voldoende gedroogd is, correct?) de worst voelt redelijk hard aan (kan het nog wel wat indrukken) en ruikt nu ook naar salami van dichtbij (heerlijk!). Hoe ver zou het droogproces nu zijn? moet ik stapsgewijs de Rv verlagen naar "normale waarden" of kan ik de luchtbevochtiger gewoon uitzetten? alvast bedankt voor jullie antwoorden/tips!

foto van nu:

« Laatst bewerkt op: maart 28, 2019, 06:05:29 pm door Mazza »



BertM

  • Administrator
  • Fermentor
  • *****
  • Berichten: 922
    • Charcuterie&Worst
droogtijd na fermentatieperiode
« Reactie #1 Gepost op: maart 29, 2019, 07:14:43 pm »
Als je vaker worst maakt krijg je er " gevoel " voor:
Door te knijpen weet je hoever je worst is.
Nu heb je niet gewogen, maar als ik je zo hoor zit je lekker in de buurt..
Dus je kunt hem aansnijden en de binnenkant bewonderen!
Zet je de luchtbevochtiger uit dan zal het drogen sneller gaan.
Je worst is klaar, hij kan de kast nu uit.
Om de worst nu te bewaren, zul je hem moeten vacumeren, maar dan zul je de darm met de schimmel er af moeten halen.

Gr
Bert.
« Laatst bewerkt op: maart 29, 2019, 07:16:45 pm door BertM »

Mazza

  • Gezel
  • *
  • Berichten: 4
Re: droogtijd na fermentatieperiode
« Reactie #2 Gepost op: april 17, 2019, 08:05:22 pm »
Hallo Bert,

ik heb nog even een paar weken langer gewacht (puur op gevoel  W!nk )
Ik heb de kleinste van de 2 open gesneden en het zag er (al zeg ik het zelf) erg goed uit voor mijn eerste salami! hij ruikt ook heerlijk en smaakte fantastisch (de volgende keer een tikje minder peper misschien) Het enige wat me opviel is de donkere kring aan de buitenkant, volgens mij betekent dit dat hij toch iets te snel gedroogd is, dus volgende keer de RV iets beter in de gaten houden. ik heb nu een automatische RV schakelaar en een kleine ventilator aangesloten, de kast hoeft dus minder vaak open de volgende keer, dus minder RV schommelingen, dat zal de worst goed doen denk ik zo. Ik heb 3 dagen gewacht na het eten van een stukje worst en zo waar ik leef nog, geen botulisme dus gelukkig 0:-)




BertM

  • Administrator
  • Fermentor
  • *****
  • Berichten: 922
    • Charcuterie&Worst
Re: droogtijd na fermentatieperiode
« Reactie #3 Gepost op: april 17, 2019, 10:57:21 pm »
Ziet er inderdaad uit dat je een droogring hebt.
Probeer de volgende keer wat minder lucht verplaatsing.