Hoofdmenu

Pekelspek?

Gestart door Dominique, april 10, 2019, 08:25:16 AM

Vorige topic - Volgende topic

Dominique

Goedemorgen,

Heeft er iemand wel eens van pekelspek gehoord?

Ik wil graag rauw en gerookt ontbijtspek maken, maar wat zouter dan wat je aan een stukje bij de AH koopt. Het standaard recept wat ik heb  gaat uit van 33 gram nietrietzout per kilo of  6,7 gr Leozout en 26,7 gr keukenzout. Hierbij is het spek niet zout genoeg naar mijn smaak, en het is gegaard.
Wie o wie? Graag zouter, maar hoe pak ik dat aan, hoe valt de verhouding Leozout/gewoon zout dan per kilo?  En alleen koud roken, hoelang dan?



BertM

#1
Gewoon meer zout toevoegen?

Dominique

Citaat van: BertM op april 14, 2019, 07:44:56 PM
Gewoon meer zout toevoegen?


Van alle vragen die is stel, beantwoord je er geeneen. Je stelt er gewoon een vraag bij! Hahahaha, echt. Bedankt hoor!

BertM

#3
Citaat van: Dominique op april 15, 2019, 05:02:37 PM
Citaat van: BertM op april 14, 2019, 07:44:56 PM
Gewoon meer zout toevoegen?


Van alle vragen die is stel, beantwoord je er geeneen. Je stelt er gewoon een vraag bij! Hahahaha, echt. Bedankt hoor!
Snap het gedoe met "Leozout" niet, gewoon colorozo tot max. 3,5% toevoegen, dat is de maximale wettelijk toegestane waarde, de rest aanvullen met normaal zout. In een bak of vacuüm en keren voor minimaal 1,5 week.
Koud roken voor de smaak minimaal 24uur.
Vacuüm verpakken en een paar dagen koel weghangen en dan snijden.

Is het te flauw de volgende keer meer zout toevoegen....

Wil je meer rooksmaak langer roken...

Is het te zout volgende keer ontwateren..

Etc.

Ik vindt 33 gram voor mezelf meer dan genoeg

Of wil je liever een recept?

BertM


Dominique

Citaat van: BertM op april 15, 2019, 09:05:36 PM
Het recept voor ontbijtspek uit charcuterie-2 staat hier:

http://www.charcuterie-worst.nl/forum/index.php/topic,492.0.html

Dank je wel Bert! Ik ga er eens rustig naar kijken.