Gister mijn eerste stapjes gezet in de wereld van de charcuterie.
Ik begin nog aan de veilige kant en wil het zo steeds verder uitbreiden.
Mijn eerste project is kipgrillworst.
1 KG kipgehakt van dijvlees gekocht bij de turkse slager en grillworstmix en kunstdarmen 80/60 bij Van Beekum.
Kipgehakt gemengd met 50 ml water, 35 gram grillworstmix en 10 gram colorozozout (kan ook zeezout zijn voor kip, maar ach).

Daarna met een vulspuit (je kent ze wel, die zakken voor room en gevulde eitjes) de kunstdarmen gevuld.
Dat was echt een kriem. Ook erg veel lucht in de darm dat ik er via een rietje weer uit heb gewurmd.
Meteen op Aliexpress gedoken en voor €20 een worststopper gekocht.
€ 17,10 30% Off | 2 lbs zelfgemaakte worst vlees maker met zuignap en 3 worst vulling trechters maken worsten
https://a.aliexpress.com/LfV0UVWERNiet de beste, maar leuk om mee te oefenen.
Worsten afgeknoopt en ze hangen nu in de koelkast.

Ik hoor je denken, vanwaar die kleine worst. Ik kon niet anders, want ik heb geen grotere pan om in te koken waardoor het zo uitkwam.
Vanavond in een warm bad van tegen de 80 graden tot een kern van rond de 72. Daarna snel terugkoelen in een ijsbad.
Morgen in de zoutarme rub en dan 20 minuten op 200 graden indirect op de bbq.
Meer volgt.

Klein vraagje: moet ik de grootste worst loshalen en daar een kernthermometer in binden, of kan ik een tijd aanhouden van de duur in het bad?
Ik ben wat angstig dat er vocht naar binnen kan als ik een thermometer erin bind.