Startercultuur en zuursel voor kaasmaken?

Gestart door Rafvo, mei 21, 2021, 12:18:40 PM

Vorige topic - Volgende topic

Rafvo

Hallo,
Het zuurder dat men gebruikt bij het klaarmaken is dat hetzelfde van een startercultuur?
Ik had hier ergens gelezen dat men yoghurt ( ook in kaasmaken) ook ka gebruiken als startercultuur.
Welke stoffen of ingrediĆ«nten  zitten er in een startercultuur?
Kruiden? Of bacteriƫn
Bedankt om te antwoorden
Groeten

BertM

Ja, je zou wei van kaas ook kunnen gebruiken of yoghurt.
deze bevatten ook melkzuurbacterien die voor de daling van de PH zorgen.
maar met een goede startcultuur heb je wel meer controle over de smaak.

Rafvo

Dag Bert,
Waar en welk startercultuur koop je ?
Bestaat er een universele startercultuur die voor de meeste worsten geschikt is?
Of heeft iedere worst zijn specifieke startercultuur?
Bedankt voor de antwoorden en groeten.
Raf

BertM

Hoi Raf,

Er zijn verschillende culturen, voor elke worstsoort is er een speciale.
Kijk eens in deze documenten:

http://charcuterie-worst.nl/forum/index.php?topic=347

Culturen heb je op de site van meneer wateetons:
https://startercultures.eu/nl/product-category/worst-en-vleeswaren-nl/starterculturen-n/

De Raps lijkt me een goede als algemene startercultuur.