Auteur Topic: Startercultuur en zuursel voor kaasmaken?  (gelezen 304 keer)

Rafvo

  • Gezel
  • *
  • Berichten: 3
Startercultuur en zuursel voor kaasmaken?
« Gepost op: mei 21, 2021, 12:18:40 pm »
Hallo,
Het zuurder dat men gebruikt bij het klaarmaken is dat hetzelfde van een startercultuur?
Ik had hier ergens gelezen dat men yoghurt ( ook in kaasmaken) ook ka gebruiken als startercultuur.
Welke stoffen of ingrediĆ«nten  zitten er in een startercultuur?
Kruiden? Of bacteriƫn
Bedankt om te antwoorden
Groeten



BertM

  • Administrator
  • Charcutier
  • *****
  • Berichten: 1137
    • Charcuterie&Worst
Re: Startercultuur en zuursel voor kaasmaken?
« Reactie #1 Gepost op: mei 22, 2021, 01:12:26 pm »
Ja, je zou wei van kaas ook kunnen gebruiken of yoghurt.
deze bevatten ook melkzuurbacterien die voor de daling van de PH zorgen.
maar met een goede startcultuur heb je wel meer controle over de smaak.

Rafvo

  • Gezel
  • *
  • Berichten: 3
Re: Startercultuur en zuursel voor kaasmaken?
« Reactie #2 Gepost op: mei 24, 2021, 08:24:31 pm »
Dag Bert,
Waar en welk startercultuur koop je ?
Bestaat er een universele startercultuur die voor de meeste worsten geschikt is?
Of heeft iedere worst zijn specifieke startercultuur?
Bedankt voor de antwoorden en groeten.
Raf

BertM

  • Administrator
  • Charcutier
  • *****
  • Berichten: 1137
    • Charcuterie&Worst
Re: Startercultuur en zuursel voor kaasmaken?
« Reactie #3 Gepost op: mei 25, 2021, 08:24:02 pm »
Hoi Raf,

Er zijn verschillende culturen, voor elke worstsoort is er een speciale.
Kijk eens in deze documenten:

http://charcuterie-worst.nl/forum/index.php?topic=347

Culturen heb je op de site van meneer wateetons:
https://startercultures.eu/nl/product-category/worst-en-vleeswaren-nl/starterculturen-n/

De Raps lijkt me een goede als algemene startercultuur.