Hoofdmenu

Droogkasten

Gestart door BertM, januari 13, 2016, 08:37:20 PM

Vorige topic - Volgende topic

BertM

Er wordt vaak door beginnende hobbyisten gevraagd welke kast nu wel of niet geschikt is om een droogkast te maken.

In principe willen we een gewone koelkast ombouwen naar een kast geschikt om onze producten in te hangen en dan na verloop er een mooi stukje charcuterie uithalen.
Wat we hiervoor nodig hebben is natuurlijk  is een temperatuur regelaar en iets om de luchtvochtigheid in de kast te regelen.
Het laatste kunnen we bereiken met een ultrasone bevochtiger en een vocht regelaar.
Om de luchtvochtigheid te regelen moet de koelkast droog kunnen lopen zodat we vocht kunnen toevoegen, tot een waarde van ongeveer 70-80%.

Makkelijk toch?

De meeste koelkasten kunnen "drooglopen": De koelkasten werken op het principe dat er lucht over een verdamper wordt geblazen.
In deze verdamper wordt een koudemiddel verdampt, en voor verdamping is warmte nodig, daardoor koelt hij af.
Vocht in de lucht heeft eigenschap naar het koudste punt te gaan, hierdoor slaat het vocht in de vorm van condens neer op de verdamper en dit vocht wordt in de "vorst vrije" koelkast afgevoerd door middel van een afvoer onder de verdamper.

Doordat het water dus wordt afgevoerd wordt de lucht in de koelkast lucht dus droog, een gemiddelde koelkast heeft een luchtvochtigheid van ongeveer 30%.

We gaan nu vocht toevoeren met de luchtbevochtiger, en kunnen dus in combinatie met de vochtsensor dus de luchtvochtigheid regelen.

De thermostaat van de koelkast omzeilen we omdat deze niet ingeregeld kan worden op de temperaturen van 10°C-15°C die we nodig hebben en zetten er een eigen regelaar gekoppeld met een verwarmings-element in en voila, we hebben een droogkast en zijn we klaar om onze producten te drogen.

Is nu elke koelkast geschikt, en kan je een wijnkoeler ook een gebruiken?

In principe wel, maar kleine koelkasten en wijn koelkasten werken volgens een ander principe en hebben geen verdamper en zijn niet "frost free" en daar wordt het het water niet afgevoerd en blijft dus in de kast.
Dit heeft als nadeel dat het niet ververst wordt en dat de lucht in principe niet droger wordt.

Mac heeft op zijn blog een mooie post staan waarin het maken van een kast wordt uitgelegd:

http://www.macsbbqpit.com/droogkast/


Er zijn meerdere manieren, en materialen in omloop om droogkasten te bouwen, en dit is een relatief eenvoudige kast, welke voor het meeste wel voldoet.

Hier in dit gedeelte kunnen we kennis, en ervaring delen over het bouwen, of stel hier je vraag die je altijd al heb willen stellen over de bouw van een eigen te maken kast.

Heb je een zelf een kast gebouwd, en wil je dat delen, post het dan hier in het subforum "Show je project".

BertM


Voor dat "verdampen" zit er een kleine compressor in de koelkast (dat zwarte kastje achterop wat lawaai maakt   :D ) die het gas onder druk brengt.
In de condensor maken we er er een vloeistof van.
Om dit te doen moeten we het gas koelen, dit gebeurt met de condensor ( dat zwarte rek op de achterkant).
Dit rek heeft een bepaalde lengte, en dat is zo berekend dat we aan het eind een vloeistof hebben. Voor koelen Moet de warmte van het gas worden afgevoerd naar de buitenlucht die langs het "rek" stroomt.
Lukt dit niet zo goed dan zal niet al het gas vloeistof worden.
Vervolgens gaan we deze vloeistof, die onder een hoge druk staat, plotseling een lagere druk geven in de verdamper, hierdoor gaat het "koken".

Voorbeeld is een colafles die je eerst goed schud en dan de dop eraf draait:
Er staat door het schudden druk in de fles, haal je de druk eraf spuit het eruit, het "kookt".

Voor dit verdampen (vloeistof die een gas wordt) is warmte nodig.
Denk bijvoorbeeld aan dat lekkere geurtje wat je op je hand spuit in de winkel: de vloeistof in het flesje spuit je op je hand en deze wordt koud, de alcohol verdampt en gebruikt daar je lichaams temperatuur voor.

De koelkast doet hetzelfde: de vloeistof verdampt in de verdamper binnen in je koelkast en gebruikt daar de warmte die binnen in de koelkast zit voor.
Deze verdamper heeft ook een bepaalde lengte zodat we aan het eind alleen gas hebben met een lage druk, welke weer naar de compressor gaat.. Etc

Het probleem is nu dat wanneer de omgeving te koud is, we niet goed condenseren, en er dus gas achterblijft in de vloeistof.
Dit gas kunnen we dus niet gebruiken in de verdamper om verdampen ( het is immers al gas!) en daardoor minder warme afvoeren: de koelkast werkt dus minder goed.
Dit effect zien we met het koelmiddel R134a, wat in de meeste koelkasten zit zo rond de 10 graden.